Článek
Nebudeme si nic nalhávat, langoše rozhodně nejsou dietní. Ale občas se zahřešit prostě musí. Pokud byste je chtěli odlehčit, můžete zkusit recept na langoše pečené v troubě.
Postup
01.
V misce rozmíchejte droždí s trochou cukru a třetinou vlažného mléka a nechte asi 10 minut vzejít kvásek. Do mísy prosejte mouku, přidejte špetku soli, vejce, zbytek mléka a nakonec kvásek. Pak zadělejte těsto – v robotu při velmi nízkých otáčkách to trvá asi 10 minut. Když je těsto hedvábně hladké, přikryjte ho čistou utěrkou a nechte na teplém místě asi 40 minut kynout.
02.
Nakynuté těsto rukama ještě jednou prohněťte, rozdělte na čtvrtiny a z každého kousku vytvarujte bochánek. Mezitím v hluboké pánvi rozehřejte asi dvoucentimetrovou vrstvu oleje. Bochánek zploštěte a pak z něj prsty vytahejte placku. Prsty postupně vytahujte těsto kolem dokola, až máte téměř pravidelnou placku, která má okraje o něco silnější než vnitřní část kruhu.
03.
Takto připravený langoš vložte do rozpáleného oleje a smažte dozlatova. Těsto se obvykle hodně nafoukne, pokud by vypouklo po celé ploše do tvaru pokličky, párkrát do něj uprostřed píchněte vidličkou, aby mohl uniknout vzduch a nebyly osmažené jen kraje. Zlatavý langoš otočte a osmažte z druhé strany – dohromady to trvá asi 3–4 minuty. Postupně takto připravte všechny 4 langoše.
04.
Česnek utřete a rozmíchejte se lžící vody. Horké langoše potřete česnekem, poté ho ozdobte kečupem a posypte nějakým výraznějším strouhaným sýrem – třeba čedarem.