Článek
Postup
01.
Zahřejte mléko na teplotu těla, přidejte lžíci cukru, rozdrobte k němu droždí a nechte asi 15 minut vzejít kvásek. Máslo nechte povolit na lince, tvaroh také vyndejte předem z ledničky, aby nebyl při zadělávání moc studený.
02.
Do mísy prosejte mouku, přidejte špetku soli a najemno nastrouhanou citronovou kůru a promíchejte metličkou. K mouce přidejte vzešlý kvásek, vejce, máslo a tvaroh a vypracujte těsto. Hněťte ho tak dlouho, až se přestane lepit na stěny mísy a bude hladké, pružné a poddajné. Z vypracovaného těsta zformujte kouli, posypejte ji trochou mouky a nechte v teple kynout asi 50 minut. Jak zadělat kynuté těsto, aby se vždy povedlo?
Tip: Když je tvaroh příliš vlhký a těsto se nepřestává lepit, přidejte ještě trochu mouky, s jejím množstvím to ale nepřehánějte.
03.
Vykynuté těsto vyklopte na vál lehce poprášený moukou a krátce ho prohněťte. Odkrajujte z něj kousky velké asi jako pingpongový míček a uválejte z nich dlouhé tenké hady. Konce spojte jednoduchým uzlíkem a smyčku stočte do jakéhosi copánku či spirálky.
Tip: Copánky v horkém tuku výrazně nabydou a mají tendenci se rozplétat, dělejte je spíš menší s větším počtem závitů.
04.
V rendlíku rozehřejte vyšší vrstvu oleje na střední teplotu. Copánky postupně vkládejte do rozpáleného oleje a zvolna osmažte z obou stran dozlatova. Copánky musejí v oleji plavat a zlátnout pomalu, aby se dobře propekly. Do olejové lázně je vkládejte postupně, aby měly dost místa. Zkontrolujte, zda je první usmažený kousek propečený i zevnitř, a případně stáhněte teplotu.
05.
Osmažené kousky nechte krátce okapat na papírovém ubrousku a ještě horké obalujte v cukru smíchaném se skořicí. Nejlepší jsou ještě teplé, díky tvarohu v těstě ale vydrží vláčné i do druhého dne.
Baví vás vytvářet skvělé moučníky a dezerty a nevadí vám trocha práce navíc? Můžete se pustit do o něco složitějších smažených zapletených koulí z těsta s kysanou smetanou anebo smažené španělské churros z odpalovaného těsta se skořicovým cukrem.