Článek
Když se řekne karfiol, v jaké tepelné úpravě si ho zpravidla představíte? U nás byl nejčastěji v polévce nebo smažený a milujeme ho tak samozřejmě dodnes. Ale až si budete zase jednou dopřávat nedietní stravu, navrhuji pro změnu květákové placičky. Ozvláštněte je čedarem, který jim dodá výraznější chuť a jemnou konzistenci.
Smažené květákové placičky s čedarem
Na 8 placiček potřebujete: 1 květák, 1 jarní cibulku, 1 stroužek česneku, 100 g strouhaného čedaru, asi 3 lžíce hladké mouky, asi 3 lžíce strouhanky, 2 vejce, hrstku čerstvé petržele, trochu muškátového oříšku, 1 lžičku celého kmínu, drcený kmín, sušenou majoránku, olej na smažení, sůl, pepř
Postup: Rozeberte květák na růžičky, důkladně omyjte, dejte je do hrnce s osolenou vodou a na chuť přidejte celý kmín. Vařte do změknutí zhruba 15 minut. Květák sceďte, nechte vychladnout a poté rozmačkejte vidličkou nebo šťouchadlem na brambory.
Chladný květák osolte, opepřete a postrouhejte trochou muškátového oříšku. Přidejte prolisovaný česnek, najemno pokrájenou jarní cibulku, vejce, čedar a nasekanou petržel. Dochuťte drceným kmínem a majoránkou. Vše pořádně promíchejte a dle konzistence přidejte přiměřené množství strouhanky a hladké mouky – se zahuštěním to rozhodně nepřehánějte.
Ze směsi tvarujte placky a smažte je z obou stran na oleji dozlatova. Po dosmažení odkládejte na papírovou utěrku, abyste se zbavili přebytečného tuku.
Tip: Zlatavé květákové placičky podávejte ideálně s mačkanými bramborami a domácí tatarkou nebo s bramborovou kaší.
KVĚTÁKOVÁ HOSTINA POKRAČUJE
V jaké podobě si dopřáváte květák nejčastěji u vás doma?