Článek
Postup
01.
Menší květák rozeberte na růžičky a asi 7 minut povařte v osolené vodě – dejte pozor, aby byl opravdu měkký. Pak ho sceďte, z vývaru můžete udělat třeba polévku.
02.
Scezený květák po částech rozmixujte, aby vznikla jemná drť. Nemixujte ale příliš dlouho, nemá být úplně na kaši. Přidejte vejce, jemně nakrájenou cibuli, jemně nastrouhaný parmazán, nahrubo nastrouhaný čedar, mleté mandle a podle potřeby i trochu hladké mouky. Chcete-li recept bezlepkový, přidejte mandlí o něco víc a hladkou mouku vynechte.
03.
Osolte, opepřete, přidejte špetku muškátového květu (a máte-li, i lžíci nasekané pažitky) a promíchejte. Výsledkem je jemné těsto držící hezky pohromadě.
04.
V hluboké pánvi rozehřejte olej, ideální teplota je kolem 160 °C, aby se krokety propekly i uvnitř, při příliš vysoké teplotě by se snadno spálily na povrchu. Na plotně vám poslouží střední stupeň, s fritézou je to jednodušší. Velkou kávovou lžičkou do vroucího oleje klaďte krokety a smažte dozlatova.
05.
Podávejte s oblíbeným dipem výraznější chuti, hodí se kečup nebo třeba sladká chilli omáčka. Květákové noky jsou i skvělá příloha k masu.
Z vývaru z vaření květáku udělejte polévku, hodí se třeba do zeleninové polévky s chřestem a krupicovými noky. Výborné jsou taky bezlepkové květákové placky s ovesnými vločkami nebo květák pečený v jogurtu.