Hlavní obsah
3,0
(125)
Foto: Erika Pilátová

Foto: Erika Pilátová

Kedlubna je taková nenápadná a trochu podceňovaná zelenina. A dost neprávem. Přináší řadu zdravotních výhod, v kuchyni se uplatní syrová i vařená. Ale když ji obalíte a dokřupava usmažíte, s bylinkovým tipem je skvělá jako chuťovka k posezení u vína, jako pohoštění pro přátele i jako svačinka.

20 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na kedlubny
  • 4 ks kedlubny
  • 150 g strouhanky
  • 50 g parmazánu
  • 1 ks vejce
  • 150 ml světlého piva
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 5 lžic oleje
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Na dip
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 ks citronu
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 1 lžíce čerstvého kopru
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Kedlubny oloupejte a pak je nakrájejte na 1 cm silné plátky. Poté je překrojte na poloviny nebo nakrájejte na špalíčky. 

02.

Vejce vyklepněte do misky, prošlehejte s pivem, osolte a opepřete. Do další misky dejte strouhanku smíchanou s parmazánem a do poslední mouku. 

03.

Kedlubny obalujte v mouce, pak ve vaječné směsi a nakonec ve strouhance.

04.

V pánvi rozpalte olej a kedlubny na něm ze všech stran usmažte dozlatova. Po osmažení je položte na papírové ubrousky, aby se z nich odsál přebytečný tuk. 

05.

Do misky nalijte smetanu, přidejte cukr, vymačkanou šťávu z citronu a prošlehejte. Smetana během chvilky získá krémovou konzistenci. Dip podle chuti osolte a opepřete. Nakonec vmíchejte kopr.

06.

Hotové kedlubny namáčejte v dipu. 

Energetická hodnota celkem - 4 porce
Energie11 511,3 kJ
Bílkoviny60,86 g
Tuky175,51 g
Sacharidy229,86 g
Sůl6,6 g
SAFA76,69 g
Vláknina26,67 g
Cukry71,1 g

Načítám