Článek
Postup
01.
Zelený hrách den předem namočte do dostatečného množství vody. Použijete-li žlutý půlený hrách, namáčet ho nemusíte. Luštěninu uvařte ve stejné vodě, v níž jste ji máčeli, doměkka – trvá to asi 40 minut. Podle potřeby vodu dolévejte.
02.
Ve vodě, v které se vařil, zcela měkký hrách rozmixujte dohladka na kaši. Hrách vstřebává obrovské množství tekutiny, takže vodu klidně ještě přidejte – její hladina by měla být o kousek vyšší, než je výška hrachu. Kaši řádně osolte, přidejte plátek másla a promíchejte. Nechte lehce zchladnout.
03.
Mezitím nakrájejte nadrobno cibuli a osmahněte ji dozlatova na oleji. Zlatavou cibulku spolu s utřeným česnekem, majoránkou, vejcem a asi polovinou hrnku strouhanky vmíchejte do hrachové kaše. Strouhanku přidávejte postupně – potřebné množství hodně závisí na tom, jak moc je kaše řídká. Podle chuti ještě dokořeňte, milovníci exotičtějších chutí mohou přidat třeba mletý římský kmín nebo špetku kurkumy.
04.
Ze vzniklého těsta tvořte karbanátky, zlehka je obalte ve zbylé strouhance a na oleji z obou stran osmahněte dozlatova. Lze je pochopitelně péct i v troubě (při 200 °C asi 20 minut), nezapomeňte je však pokapat trochou oleje – i tak počítejte s tím, že budou sušší než osmahnuté.
05.
Majonézu smíchejte s kořením (místo ras el hanout použijte klidně jinou směs, třeba nějaký druh kari koření), pro odlehčení můžete část majonézy vyměnit za bílý jogurt. Hotové karbanátky podávejte s vařenými bramborami a ochucenou majonézou nebo třeba hlávkovým salátem anebo nakládanými či opečenými cibulkami, výborná je i domácí maďarská čalamáda.
Děláváte luštěninové karbanátky? A vede u vás hrách, nebo čočka? Jestli vás luštěniny nelákají, ale bezmasé smaženky máte rádi, zkuste recept na zeleninové karbanátky či výtečné špenátové karbanátky. A milovníci prostých úsporných jídel ocení bramborové karbanátky s dipem ze zakysanky.