Článek
Které dítě by nemělo rádo placky? Skvělé jsou se švestkovými povidly, marmeládou nebo oblíbenou lískooříškovou pomazánkou. A až vás sladká chuť omrzí, pak povolejte do boje dušený špenát – zkuste ho zjemnit vejcem, nastrouhaným sýrem a smetanou.
Smažené bramborové placky s povidly
Na 4 porce potřebujete: 500 g brambor typu B nebo C, 1 vejce, 200 g hrubé mouky, lžičku soli, polohrubou mouku na podsypání, olej nebo sádlo na smažení, švestková povidla
Postup: Omyté brambory uvařte i se slupkou doměkka. Slijte je a nechte vychladnout. Poté brambory oloupejte a najemno nastrouhejte na vál. Doprostřed rozklepněte vejce, přidejte sůl a hrubou mouku. Vypracujte těsto, podle potřeby můžete ještě přidat mouku, aby se nelepilo. Nechte chvíli odpočinout. Poté z těsta na pomoučněném válu vyválejte plát silný asi 5 mm. Vykrajujte větší kolečka a smažte je na oleji nebo sádle z obou stran dozlatova. Placky osušte od přebytečného tuku a potřete švestkovými povidly.
Tip: Povidla rozehřejte ve vodní lázni s kousky čokolády.
Máte rádi placky nasladko, nebo naslano?