Článek
Postup
01.
Jestli vám nezbyly brambory, a přesto se chcete do výroby kroket pustit, použijte brambory typu A, které se nerozvářejí. Oloupejte je a dejte vařit do osolené vody. Když jsou měkké, slijte je a nechte vychladnout.
02.
Mezitím nastrouhejte parmazán. Mozzarellu nakrájejte na kostičky a vložte ji mezi dva papírové ubrousky, aby se zbavila přebytečné vlhkosti.
03.
Uvařené brambory nastrouhejte na jemném struhadle nebo použijte lis na brambory. Do rozmačkaných brambor zamíchejte nastrouhaný parmazán a pepř, nesolte je.
04.
Z bramborové směsi naberte vždy asi jednu lžíci, rukama vytvořte placičku, opatrně do ní zabalte kousek mozzarelly a dlaněmi vytvořte kouli. Hotové koule dejte před obalováním asi na 20 minut do lednice.
05.
Do tří talířů si připravte hladkou mouku, tři rozšlehaná osolená vejce a strouhanku. Vychladlé bramborové koule obalujte v tomto pořadí: hladká mouka – vejce – strouhanka – znovu vejce – a nakonec strouhanka. Obalené krokety dejte před smažením na 30 minut do lednice.
06.
V hlubší pánvi smažte na vrstvě oleje bramborové koule dozlatova. Můžete je jíst teplé, ale jsou výborné i studené.
Chutnat vám budou i bramborové krokety z kaše se špenátem nebo smažené vaječné krokety se sýrem.