Článek
Postup
01.
Nemáte-li rýži hotovou, a přesto vás recept zaujal, uvařte v osolené vodě 1,5 hrnku dlouhozrnné rýže – například basmati nebo jasmínové. Na jeden díl rýže potřebujete dva díly (v tomto případě tři hrnky) vody.
02.
Ve velké pánvi (ideálně woku) rozpalte asi dvě lžíce sezamového oleje. Vhoďte na tenké plátky nakrájené žampiony nebo jakékoliv jiné houby. Osmahněte dozlatova. Skvělé jsou i šitake (shiitake) nebo Jidášovo ucho. Sušené je koupíte v každém větším supermarketu, stačí je dopředu namočit do horké vody, nechat nabobtnat a před krájením na kousky vykrojit tuhé středy. Hotové houby vyjměte z pánve.
03.
Do pánve přidejte asi lžíci sezamového oleje, vložte chilli, strouhaný zázvor, jemně nasekané cibulky s natí, nahrubo nastrouhanou mrkev a na tenké plátky nakrájený řapíkatý celer. Asi minutu restujte – koření se rozvoní a zelenina zůstane křupavá. Přidejte rýži a sójovou omáčku (ta jídlo zároveň osolí) a asi dvě minuty za stálého míchání smažte – této technice se říká stir-fry (více se o ní dozvíte v tomto článku). Přidejte žampiony a mražený hrášek a ještě asi dvě minuty smažte. Ihned podávejte posypané nasekanou plocholistou petrželí.
Jak zpracováváte zbylou rýži vy?