Článek
Postup
01.
Polentu připravte ideálně den předem, a to podle návodu na obalu. Na 1 litr vody potřebujete 225 g polenty. Kukuřičný prášek přisypávejte postupně za stálého míchání do vroucí osolené vody. Jakmile zhoustne na kaši, je polenta hotová. Trvá to asi tři minuty.
02.
Polentu odstavte a ochuťte. Přidejte dva stroužky prolisovaného česneku, na kostičky pokrájenou goudu, polovinu nasekaného tymiánu a sůl.
03.
Formu na chléb (nebo jakoukoliv jinou) vyložte pečicím papírem a připravenou polentou ji naplňte. Nechte vychladnout, zakryjte fólií a dejte nejlépe přes noc vychladit do lednice.
04.
Vychlazenou polentu rozkrájejte na plátky a potřete olivovým olejem smíchaným se zbývajícími stroužky prolisovaného česneku.
05.
Rozehřejte pánev s kapkou olivového oleje a přihoďte zbývající snítky tymiánu. Plátky polenty opékejte z každé strany asi tři minuty dozlatova. Tymiánem ovoněnou polentu nechte okapat od přebytečného oleje.
Tip: Plátky polenty můžete podávat posypané strouhaným sýrem a smaženou cibulkou, ozdobené tymiánem.
Máte polentu rádi? Vyzkoušejte také grilovanou cibulku s kari polentou.