Článek
Postup
01.
Připravte si všechny suroviny. Jestli nemáte rádi brokolici, použijte spařený a pořádně vymačkaný špenát. Pro zdravější verzi samozřejmě vynechejte salám, já jsem dala poličan.

Nic dalšího na placičky nepotřebujeteFoto: Jakub Jurdič
02.
Brokolici rozeberte na růžičky a rozmixujte na jemnou drť.

Brokolici můžete i nastrouhat, mixér je ale samozřejmě mnohem rychlejšíFoto: Jakub Jurdič
03.
Ochuťte česnekem, trochou soli, čerstvě mletým pepřem a přidejte vejce s najemno pokrájeným salámem.

Trocha česneku, čerstvě mletého pepře a salámu brokolici perfektně dochutíFoto: Jakub Jurdič
04.
Do směsi rukama nadrobte sýr a vše pořádně promíchejte.

Rukama vše propracujteFoto: Jakub Jurdič
05.
Z hmoty utvořte asi 6 placiček (nebo malé jednohubkové kuličky), obalte ve strouhance a dejte alespoň na 15 minut (klidně i do druhého dne) do lednice ztuhnout.

Z hmoty tvořte placičky nebo malé kuličky a obalujte je ve strouhance. Dát můžete samozřejmě i klasický trojobalFoto: Jakub Jurdič
06.
Smažte ve vyšší vrstvě oleje z obou stran dozlatova. Na papírové utěrce pak nechte okapat přebytečný tuk.

Nebojte se vyšší vrstvy oleje, karbanátky se tak lépe propečou a přebytečný tuk odsaje papírová utěrkaFoto: Jakub Jurdič
07.
Podávejte se šťouchanými bramborami a dipem z dijonské hořčice, majonézy nebo zakysané smetany a jogurtu. Dochuťte ho citronovou šťávou, bílým pepřem a solí.

Zvenčí jsou placky pěkně křupavé, uvnitř vláčné díky salámu a rozpuštěné nivěFoto: Jakub Jurdič

Placičky servírujte se šťouchanými bramborami a hořčičným dipemFoto: Jakub Jurdič
Tip: Pokud chcete mít jistotu, že budou placičky hezky držet tvar, obalte je v klasickém trojobalu: hladké mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance.
Sýr a brokolice k sobě prostě jdou. Zkuste i v troubě pečené brokolicovo-parmezánové kuličky, krémovou brokolicovou polévku nebo citronové těstoviny s brokolicí.