Článek
Postup
01.
Připravte si všechny suroviny. Jestli nemáte rádi brokolici, použijte spařený a pořádně vymačkaný špenát. Pro zdravější verzi samozřejmě vynechejte salám, já jsem dala poličan.
02.
Brokolici rozeberte na růžičky a rozmixujte na jemnou drť.
03.
Ochuťte česnekem, trochou soli, čerstvě mletým pepřem a přidejte vejce s najemno pokrájeným salámem.
04.
Do směsi rukama nadrobte sýr a vše pořádně promíchejte.
05.
Z hmoty utvořte asi 6 placiček (nebo malé jednohubkové kuličky), obalte ve strouhance a dejte alespoň na 15 minut (klidně i do druhého dne) do lednice ztuhnout.
06.
Smažte ve vyšší vrstvě oleje z obou stran dozlatova. Na papírové utěrce pak nechte okapat přebytečný tuk.
07.
Podávejte se šťouchanými bramborami a dipem z dijonské hořčice, majonézy nebo zakysané smetany a jogurtu. Dochuťte ho citronovou šťávou, bílým pepřem a solí.
Tip: Pokud chcete mít jistotu, že budou placičky hezky držet tvar, obalte je v klasickém trojobalu: hladké mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance.
Sýr a brokolice k sobě prostě jdou. Zkuste i v troubě pečené brokolicovo-parmezánové kuličky, krémovou brokolicovou polévku nebo citronové těstoviny s brokolicí.