Hlavní obsah
3,4
(97)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Brokolicové placičky, to zní docela zdravě, co říkáte? Rozteklá niva a kousky salámu v nich nejsou skoro vidět. Co oči nevidí, to srdce nebolí a můžeme si jít pochutnat!

15 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 1/2 ks brokolice
  • 1 ks vejce
  • 120 g sýru s modrou plísní
  • 40 g salámu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 hrst strouhanky
  • 1 dl oleje
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Hořčičný dip
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1,5 lžíce bílého jogurtu
  • 1,5 lžičky majonézy
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 špetka bílého mletého pepře
  • 1 špetka soli
Článek

Postup

01.

Připravte si všechny suroviny. Jestli nemáte rádi brokolici, použijte spařený a pořádně vymačkaný špenát. Pro zdravější verzi samozřejmě vynechejte salám, já jsem dala poličan.

Foto: Jakub Jurdič

Nic dalšího na placičky nepotřebujeteFoto: Jakub Jurdič

02.

Brokolici rozeberte na růžičky a rozmixujte na jemnou drť.

Foto: Jakub Jurdič

Brokolici můžete i nastrouhat, mixér je ale samozřejmě mnohem rychlejšíFoto: Jakub Jurdič

03.

Ochuťte česnekem, trochou soli, čerstvě mletým pepřem a přidejte vejce s najemno pokrájeným salámem.

Foto: Jakub Jurdič

Trocha česneku, čerstvě mletého pepře a salámu brokolici perfektně dochutíFoto: Jakub Jurdič

04.

Do směsi rukama nadrobte sýr a vše pořádně promíchejte.

Foto: Jakub Jurdič

Rukama vše propracujteFoto: Jakub Jurdič

05.

Z hmoty utvořte asi 6 placiček (nebo malé jednohubkové kuličky), obalte ve strouhance a dejte alespoň na 15 minut (klidně i do druhého dne) do lednice ztuhnout.

Foto: Jakub Jurdič

Z hmoty tvořte placičky nebo malé kuličky a obalujte je ve strouhance. Dát můžete samozřejmě i klasický trojobalFoto: Jakub Jurdič

06.

Smažte ve vyšší vrstvě oleje z obou stran dozlatova. Na papírové utěrce pak nechte okapat přebytečný tuk.

Foto: Jakub Jurdič

Nebojte se vyšší vrstvy oleje, karbanátky se tak lépe propečou a přebytečný tuk odsaje papírová utěrkaFoto: Jakub Jurdič

07.

Podávejte se šťouchanými bramborami a dipem z dijonské hořčice, majonézy nebo zakysané smetany a jogurtu. Dochuťte ho citronovou šťávou, bílým pepřem a solí.

Foto: Jakub Jurdič

Zvenčí jsou placky pěkně křupavé, uvnitř vláčné díky salámu a rozpuštěné nivěFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Placičky servírujte se šťouchanými bramborami a hořčičným dipemFoto: Jakub Jurdič

Tip: Pokud chcete mít jistotu, že budou placičky hezky držet tvar, obalte je v klasickém trojobalu: hladké mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance.

Sýr a brokolice k sobě prostě jdou. Zkuste i v troubě pečené brokolicovo-parmezánové kuličky, krémovou brokolicovou polévku nebo citronové těstoviny s brokolicí.

Související témata:

Načítám