Hlavní obsah

Slupky od brambor nebo voda z rýže. Neuvěříte, jak je můžete zužitkovat!

Foto: Profimedia

Možná při vaření vyhazujete zbytečně cenné surovinyFoto: Profimedia

Vrší se vám v koši slupky od okurek, jablek a brambor, stonky z použitých bylinek a podobné suroviny? Pak je rozhodně nevyhazujte, naučíme vás je skvěle využít!

Článek

Možná budete překvapeni, jak se dá zužitkovat to, co jste doposud měli za odpad, nebo to v tom lepším případě končilo na kompostu. Dnes pro vás máme pár vychytávek, které udělají z takových zbytků vyloženě cennou surovinu!

Slupky z okurek

Všechny odřezky z okurek jsou naprosto skvělé jako osvěžovač vzduchu – stačí je dát do hrnce s vodou, přidat trochu citronu a povařit. Mají velmi jemnou a příjemnou vůni, která zvlášť v létě osvěží.

Slupky od okurek dovedou dát také neuvěřitelný lesk tmavým koženým botám – stačí je potřít a vyleštit.

Stonky z bylinek

Také ze svazku máty, petržele nebo jiných bylinek spotřebujete jen lístky? Chyba – například stonky z petržele, koriandru, tymiánu nebo rozmarýnu mohou být naprosto ideální pro výrobu ochuceného domácího octa či oleje. Stonky prostě zavřete do nádoby s octem nebo olejem a nechte je louhovat.

Stonky bylinek také můžete nasušit a přidat je do soli – ta získá skvělou vůni a tato směs bude v nadcházející grilovací sezoně jistě velmi oblíbeným dochucovadlem na maso.

Stonky máty lze zase nasušit a přidat do cukru, kterým si sladíte nápoje nebo čaj. Čerstvé můžete rozsekat a přidat do vody, ze které se chystáte vyrobit kostky ledu do osvěžujících nápojů.

Nedřevnaté stonky bylinek lze nasušit a do polévek nebo omáček přidávat jako koření – ve směsi i jednotlivě.

Foto: Profimedia

Slupka od banánu může fungovat i jako prostředek proti bolení hlavyFoto: Profimedia

Voda z rýže

Až příště uvaříte rýži, neslévejte vodu do odpadu, ale pečlivě ji uschovejte. Je totiž skvělá jako přípravek na posílení vlasů a pro jejich lesk. Po umytí ji nalejte do vlasů, vmasírujte a dejte jí asi pět minut na působení. Pak ji z vlasů dobře vypláchněte.

Slupky z banánů

Ač to zní možná neuvěřitelně, banánové slupky jsou skvělým lékem na bolest hlavy. Stačí, když si je místo obkladu přiložíte na čelo a necháte působit.

Slupkou – její vnitřní stranou – můžete také potírat zuby, již za pár dní budou viditelně bělejší.

Slupky od citrusů

Dejte si tu práci a grep, pomeranč nebo citron neloupejte, ale přepulte a vydlabejte. Vzniklé mističky naskládejte do mrazáku a uchovejte. Budou v létě dokonalou mističkou na zmrzlinu!

Bramborové slupky

I v bramborových slupkách je víc vitaminů a minerálů než ve zbytku brambory, kterou jste si právě oloupali. Uplatnění mají i v domácí kosmetice a první pomoci. Vnitřní stranou slupky potírejte pigmentovou skvrnu na kůži a vybělíte ji. Slupka poslouží i místo obvazu na popáleninu, protože zklidní a ještě působí antibakteriálně.

Okrájené slupky ze zdravých a dobře umytých brambor, můžete upéct v troubě jako hranolky, nebo je osmažit ve fritovacím hrnci – jsou stejně dobré, jako z celých brambor.

Využíváte v kuchyni i další suroviny, které ostatní vyhazují? Poraďte ostatním!

Načítám