Článek
01.
Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na drobno. Slaninu rovněž nakrájejte na kostičky. Kysané zelí sceďte a případně také párkrát překrojte (někdo ale v střapačkách upřednostňuje dlouhé kousky zelí).
02.
Rozpalte pánev a nasucho na ní opečte kostičky slaniny dokřupava. Opečené dejte stranou a z pánve odeberte přebytečný tuk tak, aby na ní zůstala asi lžíce. Opečte na něm cibuli do světlehnědé barvy, přidejte kysané zelí, podlijte půl hrnkem vody a společně krátce poduste do měkka, bude to trvat asi 15–20 minut.
03.
Zatímco se dusí zelí, oloupejte brambory. Dejte vařit velký hrnec s osolenou vodou. Brambory nastrouhejte na nejjemnějším struhadle (je to to s „hrbolky“) a mírně osolte. Když pustí větší množství vody, část odeberte. Postupně vmíchejte tolik mouky, aby vzniklo řidší, ale pevné těsto. Na tohle množství budete potřebovat asi hrnek mouky – případně ještě trochu mouky přisypejte.
04.
Přes cedník na halušky protlačte těsto do vroucí osolené vody, vařečkou halušky jemně odlepte ode dna. Když vyplavou na povrch, jsou hotové. Sceďte je, ale neproplachujte a rovnou je přesypte do pánve se zelím. Opatrně promíchejte, posypejte odloženou křupavou slaninou, přidejte špetku pepře a okamžitě podávejte.
Máte halušky raději jako střapačky se zelím, nebo klasicky s brynzou?