Článek
Postup
01.
Slaninu nakrájejte na kostičky a vložte na horkou pánev. Cibuli nakrájejte najemno a přidejte ke slanině, která mezitím začala pouštět tuk.
02.
Kysané zelí sceďte a podle chuti propláchněte: kdo má rád kyselejší výsledek, neproplachuje vůbec, kdo naopak, proplachuje pořádně. Zelí pokrájejte a přidejte ke zlátnoucí cibuli do pánve. Podle potřeby přidejte lžíci oleje a vše společně lehce osmahněte, aby se odpařila přebytečná voda ze zelí.
VYZKOUŠÍTE DALŠÍ SKVĚLÉ SLOVENSKÉ RECEPTY?
03.
Troubu zapněte na 180 °C. Plátky krkovice paličkou pořádně naklepejte z obou stran, osolte a opepřete.
04.
Na celou šířku masového plátku rozložte hromádku zelí se slaninou, zabalte do závitku a pevně svažte kuchyňským provázkem nebo propíchejte jehlami, jde to třeba i párátky.
05.
Závitky zprudka opečte na oleji, uložte vedle sebe do pekáčku a podlijte asi 2cm vrstvou vody. Pokud zbyla nějaká slanina nebo zelí, klidně je přidejte k masu do pekáčku, budoucímu výpeku jedině prospějí.
MASO A ZELÍ JE DOKONALÁ KOMBINACE
06.
Pekáček vložte do trouby asi na 40 minut. Hotové závitky podávejte s výpekem, jako příloha se hodí bramborové knedlíky nebo třeba dozlatova opečená kolečka brambor.
Zavinout se dá rozhodně leccos. Skvělé jsou zelné závitky se zelím a mletým masem, výborná je i pražská hovězí roláda s míchanými vejci. A jestli chcete něco exotičtějšího, pak jsou tu vietnamské smažené jarní závitky plněné vepřovým masem. Co tentokrát zarolujete vy?