Článek
Postup
01.
Na bílkové těsto ušlehejte bílky s cukrem a špetkou soli dotuha.
02.
Na piškotové těsto vyšlehejte vejce, žloutky, špetku soli a cukr do světlé nadýchané pěny. Na povrch prosejte mouku a opatrně ji vmíchejte do žloutkové pěny. Předehřejte troubu na 170 °C.
03.
Vyložte plech papírem na pečení a zlehka ho potřete olejem. Pomocí cukrářského sáčku nastříkejte na plech bílkové těsto: začněte asi 3 cm od okraje plechu a vytvořte dlouhou bílkovou linii po celé délce plechu. Udělejte mezeru širokou přibližně 2 cm, nastříkejte další pruh těsta, znovu udělejte mezeru, a ještě jednou zopakujte. Stejné tři pruhy bílkového těsta nastříkejte na druhé straně plechu.
04.
Do sáčku teď dejte piškotové těsto a vyplňte jím mezery mezi sněhem. Vložte do trouby a pečte asi 20–25 minut, až těsto zrůžoví a zpevní. V mezičase ušlehejte smetanu se ztužovačem na pevnou šlehačku.
05.
Ještě teplé těsto překlopte na papír na pečení posypaný moučkovým cukrem a stáhněte papír, na kterém se peklo. Oba díly potřete marmeládou a nechte zcela vychladnout. Poté na jeden navršte šlehačku, přiklopte, nechte chvíli v chladu uležet a podávejte.
Tip: Přidejte do šlehačky semínka z poloviny vanilkového lusku.
Chcete zkusit i jiné dobroty s bílkovým sněhem? Můžete zkusit dorty, pusinky i křehký koláč nebo koláčky s ovocem a sněhovou čepicí.