Článek
Postup
01.
Do mísy prosejte mouku s práškem do pečiva, přidejte pomazánkové máslo a 2 lžíce mléka a vypracujte hladké těsto. Kdyby nedrželo pohromadě, přidejte ještě kapku mléka.
02.
Z těsta uválejte bochníček, zabalte ho do potravinářské fólie a dejte asi na hodinu odpočinout do lednice.
NECHCE SE VÁM ZADĚLÁVAT TĚSTO? KUPTE SI LISTOVÉ!
03.
Na pracovní ploše posypejte moukou čistou utěrku a polovinu těsta na ní vyválejte na 3–5 milimetrů silný plát. Doprostřed obdélníkového plátu rovnoměrně po celé délce rozprostřete nastrouhaný sýr, posypejte nahrubo nasekanými vlašskými ořechy a zabalte.
04.
Aby se šev nerozlepil, potřete ho po vnitřní straně vodou. Stejně tak potřete vodou kraje a štrúdl zabalte.
05.
Pomocí utěrky závin snadno přenesete na plech vystlaný pečicím papírem a potřete ho rozšlehaným vajíčkem, aby se hezky leskl. Postup opakujte i u druhé poloviny těsta a oba záviny pečte na jednom plechu při 200 stupních Celsia asi 30 minut, dokud nezezlátnou.
ČESKÁ KUCHYNĚ BEZ NIVY? NEVÍDÁNO!
Tip: Pokud nemáte po ruce ořechy nebo jste na ně třeba alergičtí, potřete závin nejdříve prolisovaným česnekem, zasypejte ho sýrem a zabalte. I tahle varianta má své nezaměnitelné kouzlo!