Hlavní obsah
4,1
(7)
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Že je pravý štrúdl jen ten plněný jablky? Omyl! Štrúdl, nebo chcete-li závin, se dá naplnit čímkoliv, na co si vzpomenete, a jeho kouzlo tkví také v různých těstech, ze kterých se připravuje. Ochutnejte ten z pomazánkového těsta naplněný ořechy a sýrem.

25 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 záviny
Těsto
  • 180 g pomazánkového másla
  • 240 g polohrubé mouky
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 2 lžíce mléka
Náplň
  • 2 hrsti vlašských ořechů
  • 170 g sýru s modrou plísní
Na dopracování
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 ks vejce
Článek

Postup

01.

Do mísy prosejte mouku s práškem do pečiva, přidejte pomazánkové máslo a 2 lžíce mléka a vypracujte hladké těsto. Kdyby nedrželo pohromadě, přidejte ještě kapku mléka.

02.

Z těsta uválejte bochníček, zabalte ho do potravinářské fólie a dejte asi na hodinu odpočinout do lednice.

03.

Na pracovní ploše posypejte moukou čistou utěrku a polovinu těsta na ní vyválejte na 3–5 milimetrů silný plát. Doprostřed obdélníkového plátu rovnoměrně po celé délce rozprostřete nastrouhaný sýr, posypejte nahrubo nasekanými vlašskými ořechy a zabalte.

04.

Aby se šev nerozlepil, potřete ho po vnitřní straně vodou. Stejně tak potřete vodou kraje a štrúdl zabalte.

05.

Pomocí utěrky závin snadno přenesete na plech vystlaný pečicím papírem a potřete ho rozšlehaným vajíčkem, aby se hezky leskl. Postup opakujte i u druhé poloviny těsta a oba záviny pečte na jednom plechu při 200 stupních Celsia asi 30 minut, dokud nezezlátnou.

Tip: Pokud nemáte po ruce ořechy nebo jste na ně třeba alergičtí, potřete závin nejdříve prolisovaným česnekem, zasypejte ho sýrem a zabalte. I tahle varianta má své nezaměnitelné kouzlo!

Načítám