Článek
Postup
01.
Do mísy nasypte mouku a smíchejte ji se solí. Přidejte změklé máslo, jogurt a vypracujte hladké těsto bez hrudek.
02.
Těsto zabalte do fólie, dejte do chladu a nechte chvilku odpočinout. Mezitím si připravte náplň.
03.
Do mísy dejte ricottu a krémový sýr, třeba Lučinu. Přidejte 2 syrová vejce, špetku soli, trochu pepře a směs prošlehejte. Pak vmíchejte bylinky.
04.
Těsto vyválejte do tvaru obdélníku. Pokud máte chlebíčkovou formu, vyložte ji pečicím papírem. Závin v ní bude pěkně držet tvar. Těsto do ní přeneste a přidejte náplň. Vmáčkněte do ní postupně po celé délce závinu jedno celé vařené vejce za druhým.
05.
Pokud budete péct na plechu, postupujte stejně. Těsto pak přehněte, aby vznikl závin, a okraje těsta všude pevně přimáčkněte, aby se náplň při pečení neuvolnila.
06.
Závin potřete rozšlehaným vejcem, posypte semínky a na několika místech propíchněte vidličkou, aby mohla při pečení unikat pára a závin se nepotrhal. Vložte do trouby předehřáté na 180 C a pečte 25 až 30 minut.
Ze slaných závinů doporučujeme také ten s ořechy a nivou nebo falešný cop z listového těsta se špenátem a sýrem.