Hlavní obsah
3,1
(19)
Foto: Erika Pilátová

Foto: Erika Pilátová

Zkuste ho jako lehkou večeři nebo si ho zabalte s sebou na výlet. Slaný závin je provoněný bylinkami a s vejci chutná dokonale.

40 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 závin
Těsto
  • 180 g hladké mouky
  • 80 g másla
  • 80 g řeckého jogurtu
  • 1 lžička soli
Náplň a dohotovení
  • 250 g ricotty
  • 150 g čerstvého sýra
  • 4 ks vejce
  • 6 lžic listové petržele
  • 3 lžíce čerstvé pažitky
  • 2 ks vejce
  • 1 lžíce sezamových semínek
Článek

Postup

01.

Do mísy nasypte mouku a smíchejte ji se solí. Přidejte změklé máslo, jogurt a vypracujte hladké těsto bez hrudek.  

02.

Těsto zabalte do fólie, dejte do chladu a nechte chvilku odpočinout. Mezitím si připravte náplň.

03.

Do mísy dejte ricottu a krémový sýr, třeba Lučinu. Přidejte 2 syrová vejce, špetku soli, trochu pepře a směs prošlehejte. Pak vmíchejte bylinky. 

04.

Těsto vyválejte do tvaru obdélníku. Pokud máte chlebíčkovou formu, vyložte ji pečicím papírem. Závin v ní bude pěkně držet tvar. Těsto do ní přeneste a přidejte náplň. Vmáčkněte do ní postupně po celé délce závinu jedno celé vařené vejce za druhým.  

05.

Pokud budete péct na plechu, postupujte stejně. Těsto pak přehněte, aby vznikl závin, a okraje těsta všude pevně přimáčkněte, aby se náplň při pečení neuvolnila. 

06.

Závin potřete rozšlehaným vejcem, posypte semínky a na několika místech propíchněte vidličkou, aby mohla při pečení unikat pára a závin se nepotrhal. Vložte do trouby předehřáté na 180 C a pečte 25 až 30 minut. 

Energetická hodnota celkem - 1 závin
Energie9 870,4 kJ
Bílkoviny101,99 g
Tuky147,4 g
Sacharidy153,44 g
Sůl9,15 g
SAFA74,12 g
Vláknina7,51 g
Cukry21,9 g
Související témata:

Načítám