Článek
Postup
01.
Do nádoby mixéru dejte všechny ingredience na těsto a pomocí hnětacího háku vytvořte hladké těsto. Přikryjte ho fólií a nechte kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem. To bude trvat přibližně 30 minut. Nebo si ho můžete připravit dopředu a dát kynout do lednice na 12–18 hodin.
02.
Když je těsto hotové, připravte si pesto. Omytou bazalku, špenát nebo kadeřávek a všechny zbylé ingredience na pesto rozmixujte pomocí food procesoru nebo tyčového mixéru. Ochutnejte a případně dosolte nebo opepřete podle vaší chuti.
03.
Předehřejte troubu na 240 °C (funkci horký vzduch) a vyložte si velký plech pečicím papírem. Těsto rozválejte na lehce pomoučeném válu na velký obdélník a těsto rozkrojte na velký rovnostranný trojúhelník tak, aby vám z těsta zbyly ještě dva pravoúhlé trojúhelníky.
04.
Na plech položte tyto dva pravoúhlé trojúhelníky tak, aby když se dají k sobě, vytvořily stejně velký trojúhelník. Spojte lehce prsty jejich svár, celou plochu potřete pestem a na něj nasypejte nastrouhaný sýr (kromě čedaru můžete použít goudu či mozzarellu). Spodní díl stromu přikryjte zbylým těstem a rozkrájejte rovnoběžně boky stromu z obou stran v rozmezí 2 cm tak, aby střed, tedy kmen stromu, zůstal neporušený. Teď už zbývá jen každou větev vzít, 3–4x otočit do vrtulky a položit zpět. Tak vzniknou hezké spirály.
05.
Těsto nechte ještě 10 minut nakynout a můžete dát do trouby. Pečte 15 minut nebo dozlatova. Mezitím si připravte na potření rozpuštěné máslo smíchané s propasírovaným česnekem a solí. Hotový stromeček hned po upečení potřete tímto máslem a servírujte.Ačkoli se může postup zdát náročnější, je to ve skutečnosti jednoduché. Můžete se podívat na video, kde Markéta Pavleje stromeček připravuje krok za krokem. A jestli jste milovníci spíše slaného než sladkého, připravte si některou ze tří dobrot, se kterými zajisté uspějete na vánočním sedánku. Úspěch sklidíte i s gravalaxem: marinovaným lososem nejen na chlebíčky.