Hlavní obsah
2,8
(41)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Slané štrúdly jsou skvělý způsob, jak udělat rychlou a originální večeři, svačinu na cesty nebo nenáročné pohoštění na party. Zkuste třeba tuhle jednoduchou náplň s žampiony a klobásou. Podle toho, jakou klobásu zvolíte, může být klidně pikantnější, nebo naopak krásně jemná.

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 štrúdl
  • 1 ks cibule
  • 1 nožička klobásy
  • 200 g rostlinného oleje
  • 200 g žampionů
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 1 balení listového těsta
  • 1 ks vejce
  • 2 špetky soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Cibuli nakrájejte nahrubo, klobásu na půlkolečka. Ideální jsou tzv. polosuché klobásy. Můžete použít jemnou šunkovou stejně jako pikantní paprikovou – záleží jen na vás. V hluboké pánvi rozehřejte trochu oleje, přidejte cibuli s klobásou a opékejte. Žampiony nakrájejte na plátky a přidejte do pánve. Podle chuti (a slanosti klobásy) přidejte sůl, pepř a trochu tymiánu. Restujte, dokud nejsou žampiony hotové. Nechte chvíli vychladnout.

02.

Mezitím troubu rozehřejte na 200 °C. Rozbalte vyválené listové těsto, položte je i s pečicím papírem na plech a doprostřed po celé délce rozprostřete zchladlou žampionovou směs. Pokud by byla příliš horká, těsto by rozpustila! Štrúdl zabalte překlopením krajů do středu a prostým přehnutím a zamáčknutím uzavřete i konce. 

03.

Celý štrúdl potřete prošlehaným vejcem a vložte do trouby. Pečte asi 25 minut dozlatova. Podávat můžete i hned po vyndání nebo klidně i studený.

Jaké slané náplně vedou u vás doma?

Načítám