Hlavní obsah
5,0
(2)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Mrkev je levná, dobrá, zdravá a k sehnání po celý rok. Vyzkoušejte dnešní tip na slaný mrkvový koláč, je fantastický!

15 min.
Příprava
55 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
28 cm průměr formy
  • 500 g listového těsta
  • 4 ks mrkve
  • 1 stroužek česneku
  • 200 g tvrdého sýra
  • 200 ml smetany
  • 2 ks vejce
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1 hrst listové petržele
  • 100 g šunky
Článek

Postup

01.

Troubu rozehřejte na 220 °C. Těsto vyválejte na plát silný asi 0,5 cm a vtlačte ho do formy tak, aby byla celá zakrytá. Přebytečné těsto odřízněte, dno propíchejte vidličkou nebo párátkem a dejte ho péct zhruba na 10 minut.

02.

Mrkev očistěte, pokrájejte na nudličky a v osolené vodě předvařte téměř doměkka. Okapanou a vychladlou mrkev rozložte na těsto. V misce smíchejte nastrouhaný sýr, šunku pokrájenou na kostičky, česnek nasekaný na hrubo, vejce rozšlehané se smetanou a petrželku nasekanou na jemno.

03.

Namíchanou směs osolte, opepřete a pomalu vlijte na předpečené těsto s mrkví. Koláč dejte zpátky do trouby a dopékejte ho zhruba 35 minut, dokud nebude mít krásně zlatavý a křupavý povrch.

Koláč z mrkve může být i sladký.

Související témata:

Načítám