Článek
Postup
01.
Cibuli nakrájejte nahrubo a zpěňte ji na troše olivového oleje. Přidejte na kostičky nakrájené brambory a chvíli restujte. Pak přidejte na kousky nakrájenou šunku (ideální je mít ji v celku, použít ale můžete i zbylou plátkovou a nakrájet ji) a klobásu. Nakonec přidejte rozmrzlý špenát a pořádně promíchejte. Restujte, dokud se neodpaří přebytečná tekutina.
02.
Mezitím si připravte bešamel a troubu zapněte na 200 °C. V hluboké pánvi rozpusťte máslo a zpěňte na něm prolisovaný stroužek česneku. Zaprašte moukou a usmažte světlou jíšku. Jakmile mouka začne růžovět, přilijte vývar a mléko a metličkou prošlehávejte, dokud nevznikne hladká bešamelová omáčka.
03.
Do bešamelu vmíchejte šunkovo-špenátovou směs a přendejte ji do zapékací misky. Tu přikryjte vyváleným listovým těstem, které ořízněte podle tvaru misky a potřete rozšlehaným vejcem. Nožem vyřízněte dva malé křížky, aby mohla unikat pára, a vložte do trouby. Pečte asi 35 minut dozlatova. Podávejte ideálně ještě horké.
Máte raději klasické slané koláče s těstem vespod, nebo koláče s těstem navrch?