Článek
Postup
01.
Nejprve si připravte těsto. Mouku prosejte do mísy, přidejte špetku soli a na kousky nakrájené máslo. Spojte máslo s moukou a poté přilijte rozmíchané vejce s mlékem. Z vypracovaného těsta vytvarujte kouli, zabalte ji do fólie a dejte alespoň na 30 minut do chladničky.
02.
Vychlazené těsto vyválejte do velikosti větší, než je forma, a opatrně ho do ní přeneste. Těsto můžete také vyválet mezi dvěma pečicími papíry, nebude ho třeba podsypávat moukou a bude se vám s ním lépe manipulovat.
03.
Těsto prsty zatlačte do formy, mělo by dosahovat až k vrchnímu okraji. Dno těsta propíchejte vidličkou, vyložte pečicím papírem a zatěžkejte fazolemi. Takto připravený korpus pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 10 minut. Poté nechte korpus vychladnout a sejměte z něj fazole s pečicím papírem.
04.
Mezitím si připravte náplň. Rozmrazené špenátové listy důkladně vymačkejte, sýr nastrouhejte nahrubo a lososa rozdělte na menší kusy. Smetanu smíchejte s vejci, lehce osolte, opepřete a přidejte pár lístků čerstvého oregana.
05.
Vychladlý korpus posypte polovinou nastrouhaného sýra a rozmístěte do něj listový špenát a uzeného lososa. Vše zalijte smetanovou směsí a zasypte zbylým sýrem. Na závěr můžete lehce opepřit, případně postrouhat trochou muškátového oříšku.
06.
Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 35 minut do zezlátnutí. Po dopečení ozdobte koláč snítkami čerstvého oregana. Koláč můžete podávat ještě teplý nebo zastudena.
Tip: Koláč můžete dle libosti připravit také do menších formiček.
Máte rádi slané koláč? Vyzkoušejte ho s karamelizovaným česnekem a tymiánem.