Článek
Postup
01.
Do mísy nasypte mouku, přidejte nakrájené máslo, vejce a sůl. Vše důkladně propracujte, aby vzniklo hladké těsto bez hrudek. Pak ho vyválejte na velikost formy tak, aby mělo i okraje.
02.
Těsto vložte do formy (Zajímá vás, jak šikovně přenést těsto do formy?), na několika místech propíchněte vidličkou a dejte do chladu. Opláchnutá rajčata a cuketu nakrájejte na plátky. Do misky vyklepněte tvaroh a přidejte vejce, sůl a prolisovaný česnek. Důkladně prošlehejte. Můžete doplnit nasekané bylinky podle chuti.
SLANÉ KOLÁČE: NECHTE SE UNÉST FANTAZIÍ
03.
Ochucený tvaroh naneste na vychlazené těsto. Navrch dejte kolečka cukety a rajčat. Když použijete různé barvy zeleniny (např. žlutou cuketu), koláč bude vypadat ještě efektněji.
04.
Nakonec zeleninu osolte, opepřete a pokapejte olejem. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte, dokud nejsou okraje koláče zlaté. Podávejte samostatně nebo se zeleninovým salátem.
Slané koláče jsou skvělý vynález. Různé národní kuchyně si s nimi poradily po svém, a tak můžete ochutnat pochoutky, jako je slovenský kynutý posúch, quiche lorraine: lotrinský koláč se slaninou, bulharský koláč banica s balkánským sýrem či domácí italská pizza se šunkou a rukolou.