Článek
Postup
01.
Připravte si suroviny. Místo kapusty můžete dát i měkké rané zelí, z bylinek se hodí provensálská směs, oregano a bazalka. Goudu můžete nahradit eidamem nebo ementálem.
02.
Najemno pokrájenou cibuli a nahrubo nastrouhanou mrkev dozlatova opečte na olivovém oleji. Vmíchejte nasekaný česnek.
03.
Přidejte maso a ze všech stran ho opečte, aby se zatáhlo, vařečkou ho přitom rozdělujte na malé kousky. Vmíchejte propláchnutou rýži, protlak, lžičku soli (musí osolit nejen maso, ale i rýži) a bylinky a dejte chladnout, než si připravíte kapustu.
04.
Mezitím z kapusty oberte asi 16 velkých listů, vložte je do velkého hrnce s osolenou vroucí vodou a zhruba dvě minuty povařte, až změknou. Propláchněte studenou vodou, aby zůstaly pěkně zelené.
05.
Prochladlou masovou směs pořádně opepřete a promíchejte s vejcem a strouhaným sýrem.
06.
Koláčovou formu s odnímatelnými okraji vymažte olejem, na dno položte velký hezký list a pak kapustou obložte celý vnitřek formy. Naplňte polovinou masa a znovu zakryjte kapustou.
07.
Překryjte zbylým masem a zabalte zbylými listy. Pokapejte olejem, osolte, opepřete, překryjte pečicím papírem, aby se povrch nespálil, a pečte asi 80 minut při 180 °C.
08.
Mezitím si uvařte jednoduchou omáčku: najemno pokrájenou cibuli nechte zesklovatět na troše oleje, přidejte česnek a po pár vteřinách i drcená rajčata. Osolte, vmíchejte bylinky dle chuti, trochu vody, asi 20 minut poduste a na závěr opepřete.
09.
Koláč nechte trochu vychladnout ve formě, pak ho vyklopte, obložte omáčkou, posypejte sýrem a krájejte ostrým nožem. Nejlepší je ovšem až druhý den, když se chutě pěkně propojí.
Tip
S masovou směsí chvilku poduste i najemno nakrouhaný zbytek kapusty, jinak ji použijte třeba do rychlé číny s mletým masem.
Náplň se trochu podobá té z klasických plněných paprik. Nebo koláč zkusíte po mexicku plněný mletým krůtím masem?