Hlavní obsah
3,3
(68)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Masový koláč z kapusty vám bude nejspíše evokovat nechvalně proslulou britskou kuchyni, ale počkejte ještě chvilku, než ho odsoudíte. Kapusta v něm figuruje jako zdravější náhrada moučného těsta a šťavnatá masová náplň s rozteklým sýrem a výraznou rajčatovou omáčkou zase jako nositel lahodné chuti. To už zní lépe, co myslíte?

20 min.
Příprava
1 hod., 30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
22 cm průměr formy
Koláč
  • 1 ks cibule
  • 2 ks mrkve
  • 500 g míchaného mletého masa
  • 3 stroužky česneku
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 1 lžička čerstvých bylinek
  • 1 lžička soli a pepře
  • 1 ks vejce
  • 150 g goudy
  • 1/2 hrnku rýže
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 ks kapusty
Omáčka
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 1 plechovka rajčat
  • 1 lžička čerstvých bylinek
  • 1 lžička soli a pepře
  • 50 g sýra
Článek

Postup

01.

Připravte si suroviny. Místo kapusty můžete dát i měkké rané zelí, z bylinek se hodí provensálská směs, oregano a bazalka. Goudu můžete nahradit eidamem nebo ementálem.

Foto: Jakub Jurdič

Suroviny na tento koláč seženete v každém obchoděFoto: Jakub Jurdič

02.

Najemno pokrájenou cibuli a nahrubo nastrouhanou mrkev dozlatova opečte na olivovém oleji. Vmíchejte nasekaný česnek.

Foto: Jakub Jurdič

Zeleninu do náplně dozlatova orestujte, bude mít mnohem lepší chuťFoto: Jakub Jurdič

03.

Přidejte maso a ze všech stran ho opečte, aby se zatáhlo, vařečkou ho přitom rozdělujte na malé kousky. Vmíchejte propláchnutou rýži, protlak, lžičku soli (musí osolit nejen maso, ale i rýži) a bylinky a dejte chladnout, než si připravíte kapustu.

Foto: Jakub Jurdič

Zbyla vám uvařená rýže z jiného jídla? Klidně ji použijteFoto: Jakub Jurdič

04.

Mezitím z kapusty oberte asi 16 velkých listů, vložte je do velkého hrnce s osolenou vroucí vodou a zhruba dvě minuty povařte, až změknou. Propláchněte studenou vodou, aby zůstaly pěkně zelené.

Foto: Jakub Jurdič

Kapustu povařte jen úplně krátce, aby jí zůstala barvaFoto: Jakub Jurdič

05.

Prochladlou masovou směs pořádně opepřete a promíchejte s vejcem a strouhaným sýrem.

Foto: Jakub Jurdič

Teď už k masu jen přidejte sýr a vajíčko a můžete se dát do plněníFoto: Jakub Jurdič

06.

Koláčovou formu s odnímatelnými okraji vymažte olejem, na dno položte velký hezký list a pak kapustou obložte celý vnitřek formy. Naplňte polovinou masa a znovu zakryjte kapustou.

Foto: Jakub Jurdič

Formu vyložte kapustou, naplňte polovinou masa a pokryjte ho další vrstvou kapustyFoto: Jakub Jurdič

07.

Překryjte zbylým masem a zabalte zbylými listy. Pokapejte olejem, osolte, opepřete, překryjte pečicím papírem, aby se povrch nespálil, a pečte asi 80 minut při 180 °C.

Foto: Jakub Jurdič

Přidejte další vrstvu masa a kapusty, pokapejte olejem, osolte, opepřete a dejte péctFoto: Jakub Jurdič

08.

Mezitím si uvařte jednoduchou omáčku: najemno pokrájenou cibuli nechte zesklovatět na troše oleje, přidejte česnek a po pár vteřinách i drcená rajčata. Osolte, vmíchejte bylinky dle chuti, trochu vody, asi 20 minut poduste a na závěr opepřete.

Foto: Jakub Jurdič

Než se upeče koláč, připravíte si voňavou omáčkuFoto: Jakub Jurdič

09.

Koláč nechte trochu vychladnout ve formě, pak ho vyklopte, obložte omáčkou, posypejte sýrem a krájejte ostrým nožem. Nejlepší je ovšem až druhý den, když se chutě pěkně propojí.

Foto: Jakub Jurdič

Kapusta může mít mnoho podob!Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

V koláči máte schovanou i přílohu, ale klidně si k němu dejte i salátek nebo čerstvou bagetuFoto: Jakub Jurdič

Tip

S masovou směsí chvilku poduste i najemno nakrouhaný zbytek kapusty, jinak ji použijte třeba do rychlé číny s mletým masem.

Náplň se trochu podobá té z klasických plněných paprik. Nebo koláč zkusíte po mexicku plněný mletým krůtím masem?

Načítám