Článek
Postup
01.
Připravte si suroviny. Místo kapusty můžete dát i měkké rané zelí, z bylinek se hodí provensálská směs, oregano a bazalka. Goudu můžete nahradit eidamem nebo ementálem.

Suroviny na tento koláč seženete v každém obchoděFoto: Jakub Jurdič
02.
Najemno pokrájenou cibuli a nahrubo nastrouhanou mrkev dozlatova opečte na olivovém oleji. Vmíchejte nasekaný česnek.

Zeleninu do náplně dozlatova orestujte, bude mít mnohem lepší chuťFoto: Jakub Jurdič
03.
Přidejte maso a ze všech stran ho opečte, aby se zatáhlo, vařečkou ho přitom rozdělujte na malé kousky. Vmíchejte propláchnutou rýži, protlak, lžičku soli (musí osolit nejen maso, ale i rýži) a bylinky a dejte chladnout, než si připravíte kapustu.

Zbyla vám uvařená rýže z jiného jídla? Klidně ji použijteFoto: Jakub Jurdič
04.
Mezitím z kapusty oberte asi 16 velkých listů, vložte je do velkého hrnce s osolenou vroucí vodou a zhruba dvě minuty povařte, až změknou. Propláchněte studenou vodou, aby zůstaly pěkně zelené.

Kapustu povařte jen úplně krátce, aby jí zůstala barvaFoto: Jakub Jurdič
05.
Prochladlou masovou směs pořádně opepřete a promíchejte s vejcem a strouhaným sýrem.

Teď už k masu jen přidejte sýr a vajíčko a můžete se dát do plněníFoto: Jakub Jurdič
06.
Koláčovou formu s odnímatelnými okraji vymažte olejem, na dno položte velký hezký list a pak kapustou obložte celý vnitřek formy. Naplňte polovinou masa a znovu zakryjte kapustou.

Formu vyložte kapustou, naplňte polovinou masa a pokryjte ho další vrstvou kapustyFoto: Jakub Jurdič
07.
Překryjte zbylým masem a zabalte zbylými listy. Pokapejte olejem, osolte, opepřete, překryjte pečicím papírem, aby se povrch nespálil, a pečte asi 80 minut při 180 °C.

Přidejte další vrstvu masa a kapusty, pokapejte olejem, osolte, opepřete a dejte péctFoto: Jakub Jurdič
08.
Mezitím si uvařte jednoduchou omáčku: najemno pokrájenou cibuli nechte zesklovatět na troše oleje, přidejte česnek a po pár vteřinách i drcená rajčata. Osolte, vmíchejte bylinky dle chuti, trochu vody, asi 20 minut poduste a na závěr opepřete.

Než se upeče koláč, připravíte si voňavou omáčkuFoto: Jakub Jurdič
09.
Koláč nechte trochu vychladnout ve formě, pak ho vyklopte, obložte omáčkou, posypejte sýrem a krájejte ostrým nožem. Nejlepší je ovšem až druhý den, když se chutě pěkně propojí.

Kapusta může mít mnoho podob!Foto: Jakub Jurdič

V koláči máte schovanou i přílohu, ale klidně si k němu dejte i salátek nebo čerstvou bagetuFoto: Jakub Jurdič
Tip
S masovou směsí chvilku poduste i najemno nakrouhaný zbytek kapusty, jinak ji použijte třeba do rychlé číny s mletým masem.
Náplň se trochu podobá té z klasických plněných paprik. Nebo koláč zkusíte po mexicku plněný mletým krůtím masem?