Článek
Postup
01.
Studené máslo nakrájejte na kostky, přidejte studené sádlo a spolu s moukou a trochou soli špičkami prstů nebo v robotu propracujte, až vznikne drobenka. Přidejte 2 lžíce studené vody, zadělejte hladké těsto a přikryté poklicí či zabalené do fólie ho dejte odpočinout do chladničky.
Tip: Křehké těsto si můžete koupit už hotové a rozválené nebo ho připravit podle našeho receptu (kombinace másla a sádla je vynikající), případně vyzkoušet základní křehké těsto bez vajec, které se hodí na slané i sladké koláče.
02.
03.
K opečené zelenině přidejte vejce, smetanu a nahrubo nastrouhaný sýr. Ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Pořádně promíchejte.
Tip: Do koláče je skvělá třeba gouda nebo chuťově výrazný gruyère, případně sýr s modrou plísní jako třeba stilton či gorgonzola, méně vhodné jsou nevýrazné a málo tučné sýry, jako je např. 30% eidam nebo mozzarella v nálevu.
04.
Troubu zapněte na 200 °C. Těsto vyválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na pruh tenký asi 3 mm. Sloupněte jeden papír, pomocí druhého těsto překlopte do formy a sloupněte i druhý arch papíru. Urovnejte a ořízněte přebytečné okraje. Těsto na dně propíchejte na několika místech vidličkou, aby mohla unikat pára. Na takto upravené těsto položte zpět jeden pečicí papír a na dno vysypejte luštěniny nebo třeba rýži – během pečení poslouží jako závaží, aby se těsto nevyboulilo.
05.
Takto připravené těsto vložte do trouby a asi 10 minut pečte, až kraje začnou lehce zlátnout. Odstraňte papír i s luštěninami a na předpečené těsto nalijte připravenou náplň. Vložte znovu do trouby a pečte asi 35–40 minut dozlatova. Když je náplň tuhá, je hotovo.
Tip: Upečené luštěniny už nelze užít k vaření. Po vychladnutí je přesypejte do sklenice a příště je můžete ke stejnému účelu použít znovu, vydrží vám řadu let. Je-li vám líto jedlých luštěnin, lze koupit i keramické fazole.
Slané koláče mají nekonečné množství podob, záleží jen na vaší chuti a na tom, co máte zrovna po ruce. Dáte si quiche s pórkem a cibulí nebo jednoduchý koláč z listového těsta s bramborami?