Hlavní obsah
3,0
(26)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Slaný koláč je geniální jídlo. Teplý poslouží jako oběd nebo večeře, studený jako svačina a bez problémů ho ohřejete i v mikrovlnce. Tahle verze se sýrem, kapustou a pórkem je jako dělaná pro podzimní a zimní dny a i v chladných chvílích pořádně zasytí.

30 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Těsto
  • 65 g másla
  • 65 g sádla
  • 220 g hladké mouky
  • 1 špetka soli
Náplň
  • 1 ks pórku
  • 1/4 ks kapusty
  • 2 lžíce másla
  • 3 ks vejce
  • 350 ml smetany ke šlehání
  • 100 g sýra
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Studené máslo nakrájejte na kostky, přidejte studené sádlo a spolu s moukou a trochou soli špičkami prstů nebo v robotu propracujte, až vznikne drobenka. Přidejte 2 lžíce studené vody, zadělejte hladké těsto a přikryté poklicí či zabalené do fólie ho dejte odpočinout do chladničky.

Tip: Křehké těsto si můžete koupit už hotové a rozválené nebo ho připravit podle našeho receptu (kombinace másla a sádla je vynikající), případně vyzkoušet základní křehké těsto bez vajec, které se hodí na slané i sladké koláče.

02.

Zatímco těsto odpočívá, připravte si náplň. Pórek nakrájejte na kolečka, kapustu na proužky. Společně opečte na troše másla, až zelenina změkne. Podle chuti můžete přidat i 1–2 řapíky celeru nebo prostě to, co máte po ruce.

03.

K opečené zelenině přidejte vejce, smetanu a nahrubo nastrouhaný sýr. Ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Pořádně promíchejte.

Tip: Do koláče je skvělá třeba gouda nebo chuťově výrazný gruyère, případně sýr s modrou plísní jako třeba stilton či gorgonzola, méně vhodné jsou nevýrazné a málo tučné sýry, jako je např. 30% eidam nebo mozzarella v nálevu.

04.

Troubu zapněte na 200 °C. Těsto vyválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na pruh tenký asi 3 mm. Sloupněte jeden papír, pomocí druhého těsto překlopte do formy a sloupněte i druhý arch papíru. Urovnejte a ořízněte přebytečné okraje. Těsto na dně propíchejte na několika místech vidličkou, aby mohla unikat pára. Na takto upravené těsto položte zpět jeden pečicí papír a na dno vysypejte luštěniny nebo třeba rýži – během pečení poslouží jako závaží, aby se těsto nevyboulilo.

05.

Takto připravené těsto vložte do trouby a asi 10 minut pečte, až kraje začnou lehce zlátnout. Odstraňte papír i s luštěninami a na předpečené těsto nalijte připravenou náplň. Vložte znovu do trouby a pečte asi 35–40 minut dozlatova. Když je náplň tuhá, je hotovo.

Tip: Upečené luštěniny už nelze užít k vaření. Po vychladnutí je přesypejte do sklenice a příště je můžete ke stejnému účelu použít znovu, vydrží vám řadu let. Je-li vám líto jedlých luštěnin, lze koupit i keramické fazole.

Slané koláče mají nekonečné množství podob, záleží jen na vaší chuti a na tom, co máte zrovna po ruce. Dáte si quiche s pórkem a cibulí nebo jednoduchý koláč z listového těsta s bramborami?

Související témata:

Načítám