Článek
Postup
01.
Připravte si těsto. Mouku nasypte do mísy, přidejte trochu soli, vejce, olej a vodu a rukama vypracujte jednolité těsto. Podle situace může být potřeba přidat trochu mouky. Mísu pak přikryjte poklicí a nechte v lednici aspoň 30 minut odpočinout. Těsto v lednici ztuhne a bude se s ním lépe pracovat.
02.
Troubu zapněte na 200 °C. Těsto rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na asi 3 mm silný plát. Jeden papír sundejte a pomocí druhého těsto překlopte do formy. Papír sloupněte, těsto urovnejte a po okrajích ořízněte. Pak položte papír zpět na dno, zasypte luštěninami nebo rýží (slouží pouze jako závaží, aby těsto během pečení nevypuklo) a vložte na 15 minut do vyhřáté trouby.
03.
Mražený špenát poduste na troše vody, dokud zcela nerozmrzne. Nechte zchladnout.
04.
Mezitím nakrájejte na kostičky slaninu a vložte ji do hluboké pánve. Dýni (hokaido nebo máslovou) očistěte, nakrájejte na malé kousky a přidejte ke slanině. Společně opékejte zhruba 10 minut. Podle toho, kolik tuku pustí slanina, může být potřeba přidat ještě kapku oleje.
05.
Vejce prošlehejte se smetanou a vmíchejte nastrouhaný sýr, nejlépe nějaký tučnější (dobrá je gouda nebo mozzarella, skvělý, ale hůře dostupný je gruyère). Ze špenátu vymačkejte všechnu přebytečnou tekutinu, pokrájejte ho nahrubo a vmíchejte k vejcím spolu se špetkou muškátového oříšku.
06.
Z trouby vyjměte předpečené těsto a odstraňte luštěniny a pečicí papír. Na dno rozprostřete osmahnutou slaninu s dýní a vše zalijte vaječnou směsí, klidně až po okraj.
07.
Troubu stáhněte na 170 °C a vložte koláč. Pečte asi 35 minut dozlatova. Nechte lehce zchladnout a můžete podávat, lépe pohromadě drží tehdy, pokud ho nejdřív necháte úplně vychladnout a pak případně přihřejete.
Dýně je na pečení koláčů, sladkých i slaných, jako stvořená. Z těch sladkých zkuste jednoduchý s perníkovým kořením nebo se zakysanou smetanou a ořechovou drobenkou, ze slaných quiche se slaným sýrem.