Hlavní obsah
3,5
(35)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Slané koláče jsou skvělé svou univerzálností: do křehkého či listového těsta můžete dát prakticky jakoukoliv náplň. Zkuste třeba tenhle super jednoduchý koláč s červeným zelím, které jsme doplnili o karamelizovanou cibuli, vlašské ořechy a trochu kozího sýra – jde to ale i bez něj.

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
  • 1 balení křehkého těsta
  • 600 g červeného sterilovaného zelí
  • 2 ks cibule
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • 3 lžíce balzamikového octa
  • 2 hrsti vlašských ořechů
  • 50 g čerstvého kozího sýru
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 200 °C. Rozválené křehké (případně listové) těsto urovnejte do formy, ořízněte přebytečné okraje a dno propíchejte vidličkou. Překryjte pečicím papírem, zasypte fazolemi nebo jinou luštěninou a dejte asi na 10 minut předpéct do trouby.

02.

Mezitím sceďte sterilované zelí, případně nakrouhejte čerstvé a uvařte jej v osolené vodě doměkka. Cibuli nakrájejte na osminky a zpěňte ve velké pánvi na troše oleje. Zasypte cukrem a počkejte, až zkaramelizuje. Když je rozpuštěný, podlijte balzamikem a nechte odpařit.

03.

Přidejte koření, zelí, nahrubo nasekané ořechy (pár si jich nechte na ozdobu) a promíchejte. Z předpečeného těsta sejměte papír s luštěninami (uschovejte si je na další pečení) a korpus naplňte zelnou směsí. Ozdobte zbylými ořechy a kousky kozího sýru. Vložte do trouby a pečte 15 až 20 minut dozlatova. Podávat můžete ještě horké.

Máte rádi červené zelí? Pak vám bude určitě chutnat pomazánka z červeného zelí s ořechy anebo pikantní zelňačka z červeného zelí. Možná zkusíte rychlý cizrnový salát s červeným zelím? A je tu samozřejmě absolutní klasika: hanácký salát.

Načítám