Článek
Postup
01.
Troubu zapněte na 200 °C. Rozválené křehké (případně listové) těsto urovnejte do formy, ořízněte přebytečné okraje a dno propíchejte vidličkou. Překryjte pečicím papírem, zasypte fazolemi nebo jinou luštěninou a dejte asi na 10 minut předpéct do trouby.
02.
Mezitím sceďte sterilované zelí, případně nakrouhejte čerstvé a uvařte jej v osolené vodě doměkka. Cibuli nakrájejte na osminky a zpěňte ve velké pánvi na troše oleje. Zasypte cukrem a počkejte, až zkaramelizuje. Když je rozpuštěný, podlijte balzamikem a nechte odpařit.
03.
Přidejte koření, zelí, nahrubo nasekané ořechy (pár si jich nechte na ozdobu) a promíchejte. Z předpečeného těsta sejměte papír s luštěninami (uschovejte si je na další pečení) a korpus naplňte zelnou směsí. Ozdobte zbylými ořechy a kousky kozího sýru. Vložte do trouby a pečte 15 až 20 minut dozlatova. Podávat můžete ještě horké.
Máte rádi červené zelí? Pak vám bude určitě chutnat pomazánka z červeného zelí s ořechy anebo pikantní zelňačka z červeného zelí. Možná zkusíte rychlý cizrnový salát s červeným zelím? A je tu samozřejmě absolutní klasika: hanácký salát.