Článek
Postup
01.
Do mísy nasypte mouku, promíchejte se solí, vejcem a nakrájeným máslem. Vše důkladně propracujte, až vznikne hladké těsto bez hrudek. Pak ho vyválejte na velikost formy tak, aby vznikly i okraje. Vložte do formy, těsto na několika místech propíchněte vidličkou a dejte ho na chvíli do chladu.
02.
Brokolici rozeberte na růžičky a ve slané vodě ji vařte asi 10 minut. Pak ji slijte a nechte okapat. Ricottu prošlehejte s vejcem, osolte a vmíchejte prolisovaný česnek. Sýrovou směs naneste na těsto a rozetřete. Přidejte růžičky brokolice a vložte do trouby předehřáté na 180 °C.
03.
Pečte asi 20 minut a pak koláč zalijte smetanou s rozšlehaným vejcem. Vložte zpět do trouby a pečte dalších 10 minut. Mezitím na suché pánvi opečte sezam. Hotový koláč posypte sezamem a podávejte studený nebo teplý.
Slané koláče jsou úžasně dobré, variabilní a lze je vyrábět různými způsoby. Dají se péct z kupovaného listového těsta, z křehkého těsta nebo z kynutého těsta. A jestli nemáte rádi mouku, zkuste to jinak: nabízí se květáková pizza bez mouky a cuketová pizza bez mouky.