Článek
Postup
Poslední léta ukazují, že Češi slané dorty milují. Také se vám líbí, ale nikdy jste se neodvážili pustit se do nich? Škoda! Můžete to ale napravit s pomocí našeho dnešního článku. Přinášíme vám základní tipy na to, z čeho je vyrobit, čím potřít a pár nápadů, jak je i ozdobit.
01.
Toasty nebo chleba
Na slané dorty se asi nejvíce hodí větší kulatý bochník chleba (ten můžete ostatně upéct i doma) nebo lepší toastový chleba (my jsme použili dvě balení po 500 g, můžete prostřídat tmavou i světlou verzi). U toastového chlebu je nutné využívat rovné hrany na vnější strany dortu, ty oblé zase ukrývat dovnitř, případně je ještě kousky dalšího chlebu doplnit tak, aby v dortu nebyly mezery.
02.
Čím dorty plnit
Co se týče náplně, záleží vždy na chutích obdarovávaného. Obvykle se do slaných dortů dávají plátky salámu a sýru, případně zelenina (okurky, rajčata, nakrájené papriky). Využít ale můžete třeba i plátků sekané. Dort je nutné promazat, a to každou vrstvu i obvykle celý výsledný tvar zvenku. Ale čím? Zkusit můžete:
- klasické pomazánkové máslo (případně rovnou ochucené), na naše množství jsme ho použili 500 g,
- chutná je kombinace pomazánkového másla, prolisovaného česneku a taveného sýru,
- dovnitř můžete dát i vrstvu vlašského salátu,
- dobrá je i varianta z termizovaného sýru a bylinek (pažitky),
- vyšlehat můžete také máslo s játrovou paštikou.
03.
Co na strany
Strany je možné pokrýt stejnou pomazánkou, jakou jste plnili vnitřek. Posypat je můžete strouhaným sýrem nebo obložit plátky uzeného sýra, ruličkami salámu nebo proužky okurky či papriky.
04.
Jak na vršek
A teď už vzhůru do velkého finále! Nejčastěji se z různých salámů, sýrů a zeleniny tvoří květiny, což jsme si vyzkoušeli i my na vlastní kůži. Chybu nikdy neuděláte s kousky čerstvého listového salátu ani vánočními vykrajovátky, kterými vytvoříte třeba kytičky či srdíčka z modrého sýru či salátové okurky.