Článek
Postup
01.
Slaninu nakrájejte na kostky a opékejte ji na pánvi, až pustí trochu tuku, neměla by být úplně křupavá. Do pánve přidejte cibuli nakrájenou nadrobno (můžete přidat ještě kapku oleje), osolte, opepřete a opečte ji dosklovata. Odstavte a nechte chvíli zchladnout.
02.
Dvě středně velké cukety (asi 20 cm) nastrouhejte na hrubém struhadle, mladší kousky ze zahrádky nemusíte loupat. Vložte je do cedníku, zlehka posolte a nechte chvíli vykapat přebytečnou tekutinu.
03.
Pekáček vymažte olejem, vysypejte strouhankou a předehřejte troubu na 170 °C. Do velké mísy nastrouhejte oloupanou mrkev a sýr. Přidejte okapanou a vyždímanou cuketu a cibuli se slaninou. K zelenině přidejte vejce, olej, nasekané bylinky, špetku pepře a sůl a důkladně promíchejte.
04.
Do mísy nakonec prosejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Ještě jednou důkladně promíchejte lžící, ať se všechna mouka dobře provlhčí a kousky zeleniny se v těstě rovnoměrně rozptýlí. Těsto přeložte do pekáčku, urovnejte a na povrch rozložte plátky másla.
05.
Pečte v předehřáté troubě 45–50 minut, až povrch zpevní a zezlátne. Podávejte se zeleninovým salátem jako lehkou večeři nebo k jednoduše upravenému masu jako vydatnou přílohu. Tenhle koláč je vynikající teplý hned po upečení, ale i vlažný.
Slaný cuketový koláč se skvěle hodí jako vydatná svačina na výlety. Do krabičky s sebou můžete sbalit také sekanou v housce a bleskový jablečný koláč z plechu.