Článek
Postup
01.
Horkovzdušnou troubu dejte předehřát na 180 stupňů. Střední cuketu nastrouhejte na hrubém struhadle, zamíchejte do ní sůl a nechte v sítku vypotit a okapat (asi 15 minut). Čedar také nastrouhejte na hrubém struhadle.
02.
V míse smíchejte hladkou a polohrubou mouku, prášek do pečiva a jedlou sodu. V jiné míse rozšlehejte podmáslí a vejce, k nim přidejte rozpuštěné zchladlé máslo.
03.
Nyní postupně zapracujte sypkou směs do tekuté, přidejte nastrouhanou vykapanou cuketu, nastrouhaný čedar a nasekanou čerstvou pažitku. Vznikne lepivé těsto, které dejte do zapékací mísy nebo formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou.
04.
Cuketový koláč pečte přibližně hodinu, zda-li je hotový, vyzkoušejte špejlí.
Upečte si také slaný závin po řecku nebo štrúdl s uzeným a se zelím. A pokud máte přebytek cuket, inspirujte se těmi nejlepšími cuketovými recepty.