Článek
Postup
01.
Droždí rozdrobte do menší misky, přidejte k němu cukr a důkladně míchejte, až bude droždí téměř tekuté. Jak na kynuté těsto, aby se vždycky povedlo?
02.
Do mísy robotu prosejte mouku se solí a dobře promíchejte. Udělejte v mouce důlek, rozklepněte do něj vejce, přidejte olej, vlažnou vodu a kašičku z droždí a vypracujte hladké a pružné těsto. Nechte v teple kynout asi hodinu. Když nespěcháte, těsto zhruba po hodině propracujte a dejte znovu vykynout. Co dělat, když těsto nekyne?
03.
V misce rozpusťte máslo. Lžící másla vymažte menší pekáček (nebo i dortovou formu) a ke zbytku másla přidejte prolisovaný česnek. Vykynuté těsto rozdělte na 12 stejně velkých kousků, do každého zabalte kuličku sýra a vytvořte malý bochánek. Bochánky namáčejte v česnekovém másle a skládejte vedle sebe do pekáčku. Přikryjte utěrkou a nechte ještě asi 20 minut kynout.
04.
Rozpalte troubu na 180 stupňů. Rozkvedlejte vejce s trochou vody a pomašlujte povrch houstiček. Posypte sezamem, vložte do rozpálené trouby a pečte asi 25 minut, až je povrch zlatavý a houstičky upečené.
05.
Hotové pečivo vyndejte z trouby a přikryjte volně utěrkou – houstičky se mírně zapaří a budou krásně vláčné. Podávejte jako party pečivo k různým dipům a pomazánkám.
Nevíte, jakou pomazánku k trhací pochoutce zvolit? Přece sýrovku a česnekovku! Inspirujte se: tři recepty na nejlepší sýrové česnekové pomazánky, jaké známe.