Článek
Postup
01.
V mixéru nebo rukama zpracujte mouku, nastrouhaný sýr, sůl, koření a máslo (asi 60 g) na drobenku a podle potřeby přidejte asi 3 lžíce vody, aby se hmota spojila na jednolité těsto.
02.
Z těsta vytvarujte 3 až 4 cm tlustý váleček, který zabalte do folie a nechte v chladu ztuhnout. Stačí mu půl hodinky, ale klidně si ho můžete připravit i den předem.
03.
Z těsta pak krájejte asi 0,5 cm tlustá kolečka, která pečte na pečicím papíře při 180 °C asi 15 minut dozlatova.
04.
Vychladlé sušenky uchovávejte v uzavřené dóze v chladu. Když je dobře schováte, vydrží asi 2 týdny.
Tip: Těsto ochuťte pokaždé jinak: přidat můžete vypraženou nadrobenou slaninu, nasekané ořechy (skvělé jsou pekany nebo lískové oříšky) či pažitku nebo použijte jiný výrazný sýr.
Na návštěvy se vám bude hodit i recept na 3 slané (a rychlé!) dobroty z listového těsta, za studena nakládaný bůček nebo naše oblíbené pomazánky na chlebíčky.