Článek
Postup
01.
Nejprve udělejte kvásek. Mléko zahřejte na teplotu těla, rozdrobte do něj droždí, přidejte lžičku cukru a nechte asi 15 minut vzejít. Máslo rozpusťte a nechte trochu zchladnout.
02.
Do mísy robotu prosejte mouku, přidejte sůl, vejce, vzešlý kvásek a rozpuštěné máslo a vypracujte hladké a pružné těsto. Hněťte alespoň deset minut – zpočátku bude těsto vypadat, že v něm chybí mouka, časem se ale krásně spojí a přestane se lepit na stěny mísy. Ze zadělaného těsta udělejte bochánek, poprašte ho hladkou moukou a nechte asi 50 minut kynout.
03.
Zatímco těsto kyne, připravte si náplň. Máslo rozpusťte a anglickou slaninu nakrájejte na velmi jemné kostičky. K máslu prolisujte česnek, přidejte najemno nasekané bylinky, slaninu a sůl.
04.
Chlebíčkovou formu vyložte papírem na pečení a troubu předehřejte na 180 stupňů. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál, vyválejte na tenčí placku a po celém povrchu ji potřete připravenou náplní. Pak placku podélně nakrájejte na pruhy široké jako kratší strana formy. Pruhy naskládejte na sebe a příčně je rozkrájejte na obdélníky. Ty vkládejte do formy nastojato za sebe.
05.
Pečte v předehřáté troubě asi 40 minut. Hotový chlebíček nechte chvíli zchladnout ve formě, poté vyjměte a nechte dál chladit na mřížce.
Tip: Podávejte jako přílohu k husté polévce nebo zabalte s sebou jako originální svačinu na výlet.
Máte rádi kynuté těsto naslano? Vyzkoušejte vynikající kynuté brynzové koláče z bramborového těsta. Senzační jsou i česnekoví šneci z kynutého těsta nebo kynuté lívance nasladko i naslano.