Článek
Ráno posnídáte vajíčka, která si samozřejmě přisolíte. K obědu se zastavíte na hamburger, během odpoledne sníte sáček slaných ořechů a povečeříte rohlík se šunkou. A i kdybyste už nic jiného nesnědli, zkonzumovali jste dohromady víc než pět gramů soli – tedy množství, které byste za den neměli překročit. Průměrná spotřeba se přitom u nás pohybuje kolem 13 gramů denně. A to je víc než dvojnásobek doporučené denní dávky soli – ta je méně než 5 gramů (přibližně jedna kávová lžička).
Sůl je jako kokain
Zbavit se závislosti není snadné. Sůl vyvolává podobnou závislost jako drogy, což prokázali vědci z australského Melbourne. Při svém výzkumu podávali zvýšené dávky soli laboratorním myším a zjistili, že chuť na sůl se projevuje podobně jako závislost na kokainu. Organismus zvyklý na vysoké dávky soli proto musí odvykat postupně. Odborníci radí příjem soli zpočátku snižovat o 20 až 25 procent, taková redukce ještě není chuťově rozpoznatelná a organismu přitom uleví.
Jak se zbavit závislosti na soli?
- Odstraňte ze stolu slánku, kterou často berete do ruky jen ze zvyku. Víte, že mnoho lidí si dosolí jídlo na talíři ještě předtím, než vůbec ochutnají?
- Vařte co nejvíc doma, protože jedině tak můžete množství soli ohlídat. Jídla připravujte z čerstvých surovin a při vaření nahraďte část soli bylinkami, kořením, česnekem nebo ořechy. Zvyšte příjem čerstvé zeleniny a ovoce, protože obsahují draslík, který vyrovnává nepříznivý vliv vysokých dávek soli na krevní tlak. >>>Proč hlídat hladinu draslíku?
- Když se potřebujete najíst venku (nebo si jídlo objednáváte), vybírejte kvalitní restaurace, fast foody navštěvujte výjimečně. A když už tam jdete, sledujte nutriční hodnoty. Je totiž rozdíl, jestli si dáte klasický hamburger, nebo třeba burger se slaninou – ten je jednou tak slaný.
- Dejte si pozor na skrytou sůl! Je možné, že ji konzumujete nevědomky. Skrytá sůl tvoří až 80 % celkového denního příjmu! Ukrývá se v uzeninách, instantních jídlech, dochucovadlech, tavených sýrech i paštikách. Vybírejte pečivo, které není viditelně posypané hrubou solí. Naučte se číst v etiketách a sledujte složení potravin. A nezapomeňte, že sůl je i ve sladkých jídlech.
Rizika nadměrného příjmu soli a sodíku
Sůl je pro lidské tělo prospěšná. Podílí se na látkové výměně a hraje roli při regulaci vody. To ovšem platí, když ji přijímáte v malých dávkách. Přesolování způsobuje vážné zdravotní problémy. Nadbytečný příjem soli, tedy nadbytečný příjem sodíku, který je v kuchyňské soli obsažen, zvyšuje krevní tlak, tedy poškozuje srdce a cévy, dále zatěžuje ledviny a obecně přispívá k nevhodným stravovacím návykům. A navíc – hodně slané potraviny bývají celkově chuťově výrazné, tučné, určené k rychlé konzumaci a přejídání. Proto nepřímo souvisejí i s obezitou.
Pozor už od dětství!
Potíže začínají často už v dětském věku. Nadměrně slané pokrmy jedí české děti už v předškolním a školním věku. Tím, že si od batolecího věku zvykají na slanou chuť, vyžadují ji pak i v dalších letech. Pediatři upozorňují, že vysoký příjem soli u organismu ve vývinu může naprogramovat zvýšení krevního tlaku v dospělosti a nadměrné solení zvyšuje také riziko osteoporózy. Proto pečlivě hlídejte, co dáváte potomkům na talíř. Je přece zbytečné zadělat jim v útlém věku na vážné nemoci jen kvůli závislosti na slaném jídle.