Článek
Postup
01.
Mléko zahřejte tak, aby bylo vlažné. V jedné polovině mléka rozpusťte cukr, rozdrobte do něj kvasnice a připravte si kvásek.
02.
Kvásek asi po deseti minutách přidejte do mísy k mouce, zbytku cukru, soli, rozpuštěnému máslu, žloutkům a druhé polovině mléka. Vařečkou nebo hnětačem vypracujte hladké nelepivé těsto.
03.
To pak nechte asi 30 minut kynout na teplém místě, každých deset minut se k němu vraťte a propracujte tak, abyste kvasnicím dodali trochu vzduchu.
04.
Vykynuté těsto rozdělte na čtvrtiny. Vezměte si k ruce talíř o průměru asi 20 centimetrů a dle jeho velikosti vyválejte každou čtvrtinu těsta na placku vysokou asi 2 milimetry. Případné přebytky podle talíře odkrojte.
05.
Troubu dejte předehřát na 180 stupňů.
06.
Tři pláty namažte lískooříškovým krémem a navršte je na sebe, čtvrtý, vrchní plát nechte nepotřený. Je dobré vše provést na plechu s pečicím papírem, abyste hotovou květinu nemuseli přendávat.
07.
Skleničkou si naznačte střed a od okraje skleničky směrem ven rozdělte budoucí květinu na 16 rovných dílů. Pak už jen berte vždy dva cípy a otáčejte je o 180 stupňů směrem k sobě.
08.
Dokončenou květinku potřete rozšlehaným bílkem a pečte ji 20 až 25 minut.