Článek
Postup
01.
Troubu zapněte na 200 °C. Dýni očistěte (hokaido není potřeba loupat, např. máslovou dýni už ale ano), zbavte semínek a nakrájejte na větší kusy. Ty položte na plech vyložený pečicím papírem, vložte do trouby a pečte asi 15–20 minut doměkka. Pak nechte zchladnout. Troubu nevypínejte, jen ji stáhněte na 180 °C.
02.
Mezitím si připravte základ těsta. Na odměření ingrediencí používejte hrnek o objemu 200–220 ml. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a trochou soli.
03.
Rozpuštěné máslo nechte lehce zchladnout a vmíchejte k němu cukr. Pak metlou všlehejte vejce jedno po druhém a nakonec zapracujte moučnou směs. Takto připravené těsto rozdělte na poloviny – jednu klidně nechte ve stávající nádobě, druhou dejte do jiné.
04.
Do jedné poloviny těsta přidejte kakao a čokoládové čočky, případně nasekanou hořkou čokoládu.
05.
Dýni zalijte trochou smetany nebo mléka a rozmixujte úplně dohladka. Vzniklé pyré vmíchejte do druhé části těsta a ochuťte skořicí, muškátovým oříškem a hřebíčkem. Pokud by tato část těsta byla příliš řídká, přidejte 1–2 lžíce hladké mouky.
06.
Formu vyložte pečicím papírem a střídavě do ní lžící přidávejte světlé (dýňové) a tmavé (čokoládové) těsto. Vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 40 minut.
Naprosto dokonalé brownies můžete upéct z červené řepy. Nebo k čokoládě prostě přidejte ořechy!