Článek
Postup
01.
Kuřecí prsa omyjte, osušte a nakrájejte na menší nudličky. Ve skleněné míse promíchejte s bílkem, přidejte škrob, sójovou omáčku, prolisovaný česnek a nechte chvíli odležet – postačí 15 minut.
02.
Mezitím očistěte a nakrájejte zeleninu – mrkev a papriku na tenké nudličky, cibuli na menší klíny. K zelenině přidejte i scezené a okapané bambusové výhonky a nechte si vše připravené při ruce. Ananas také nechte okapat a nakrájejte na menší kousky.
03.
Na omáčku rozmíchejte v misce cukr, ocet, sójovou omáčku, rajský protlak, ananasový džus a česnek.
04.
V hlubší pánvi rozpalte olej, přidejte naložené maso a opečte ho za občasného obracení ze všech stran dokřupava – potrvá to asi 10 minut. Na zkoušku rozřízněte největší kousek: až bude maso propečené i uvnitř a na povrchu bude zlatavá kůrka, vyjměte ho z pánve a dejte na chvíli stranou.
05.
Uvolněnou pánev otřete papírovým ubrouskem od případných zbytků a vlijte do ní ještě lžíci oleje. Přidejte zeleninu a za stálého míchání pár minut restujte – až zvláční, ale pořád je pevná na skus. Přemístěte ji na chvíli k masu a do uvolněné pánve vlijte připravenou omáčku. Provařte ji minutku, až lehce zhoustne, přidejte kousky ananasu, maso a zeleninu a společně krátce prohřejte a promíchejte na pánvi.
06.
Podávejte ihned, posypané lžičkou sezamu a zelenou natí jarní cibulky. Jako příloha se hodí rýže. Znáte dva způsoby, jak rýži uvařit?
Máte rádi podobné chuti? Udělejte si sauerbraten: hovězí ve sladkokyselé omáčce na víně nebo sladkokyselé kuře marengo s ananasem.