Článek
Postup
01.
Čočku propláchněte na sítku a namočte alespoň na dvě hodiny: zkrátíte tím dobu varu a čočka bude líp stravitelná.
02.
Cibuli nakrájejte na drobné kostičky a osmahněte ji na oleji do sklovata. Přidejte mouku, také ji krátce osmahněte – postačí do světle žluté barvy. Zalijte vývarem a dobře promíchejte. Víte, jak správně připravit jíšku?
Tip: Jakýkoliv, i jednoduchý zeleninový vývar ze slupek a odřezků, je lepší než voda, když ho máte, určitě ho použijte. Čočka, koření a párek ale dodají polévce dostatek chuti, takže když vývar nemáte, bez rozpaků zalijte mouku vodou.
03.
Čočku sceďte a vložte do hrnce. Přidejte bobkový list, polévku přiveďte k varu a zmírněte plamen. Povařte asi 15 minut a v mezičase oloupejte brambory a nakrájejte je na menší kostky. Přidejte je k čočce a dál zvolna vařte, až čočka a brambory změknou – podle stáří čočky to potrvá asi 20 minut.
04.
Až bude čočka téměř měkká, polévku osolte a dochuťte: přidejte lžíci cukru a podle chuti dvě tři lžíce octa. Do polévky prolisujte česnek a přidejte smetanu, která ji krásně zjemní. Nakonec přidejte dobré párky nakrájené na kolečka a už jenom krátce prohřejte.
Luštěninové polévky vařím k obědu, když jako druhý chod podávám sladké jídlo. Schválně, kdy jste naposled jedli nudle s mákem nebo dobrou žemlovku?