Hlavní obsah

Trojbarevné kynuté koláčky bez másla jsou levnější a chutnají skvěle

Foto: Autorka

Foto: Autorka

Kynuté těsto bez másla? I to je možné. Zkuste si připravit tradiční posvícenské koláčky ze sádla, jako to dělaly naše babičky.

Článek

Co by to bylo za koláče bez tří náplní? Maková, tvarohová a marmeláda. Koláčky můžete navíc ozdobit rozinkami naloženými do rumu a loupanými mandlemi. A chybět nemusí ani správně udělaná drobenka!

Posvícenské koláčky se sádlem

Na 20 koláčků:

  • 700 g hladké mouky
  • 60 g krupicového cukru
  • 42 g droždí
  • 350 ml mléka
  • 50 ml oleje
  • 40 g sádla
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • 2 vejce na potření

Na makovou náplň: 500 g mletého máku, 250 ml mléka, 4 cl rumu, 2–4 lžíce medu na doslazení

Na tvarohovou náplň: 500 g plnotučného tvarohu, 2 žloutky, 2 vanilkové cukry, moučkový cukr dle chuti, lžíce prášku na vanilkový pudink

Na marmeládovou náplň: 100 g rybízové marmelády, lžíce rumu

Postup

01.

Prosátou mouku smíchejte s větší částí cukru a se solí. Doprostřed udělejte důlek, do něj rozdrobte droždí, zasypejte ho zbývajícím cukrem a zalijte asi 50 ml vlažného mléka. Nechte v teple vzejít kvásek. Přidejte olej, sádlo, žloutky, zbývající mléko a vypracujte hladké těsto. Nechte ho v teple kynout asi hodinu, dokud nezdvojnásobí objem.

02.

Vykynuté těsto rozdělte na 20 stejně velkých bochánků. Uválejte z nich koule, přeložte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte v teple kynout 20 minut. Poté jednu kouli po druhé zmáčkněte například dnem hrnku o objemu 250 ml a potřete je vyšlehanými vejci. Nechte ještě krátce kynout.

03.

Mezitím si připravte náplně. Mák svařte s mlékem a rumem, dochuťte medem. Tvaroh vyšlehejte s žloutky a cukry, podle potřeby zahustěte pudinkovým práškem. Hustější marmeládu můžete naředit rumem.

04.

Koláčky ozdobte náplněmi a v předehřáté troubě je při 150 °C pečte dozlatova – asi 15 minut. V průběhu pečení je ještě můžete potřít zbývajícím vyšlehaným vejcem.

Tip: Zkuste péct koláčky v páře. Na dno trouby dejte rendlík s vodou, díky páře budou koláčky nadýchanější a nepopraskají.

Načítám