Článek
Postup
01.
Jablka oškrábejte, zbavte je jádřinců a nakrájejte na menší kostky. Ty vložte spolu se 100 ml vody, šťávou z 1 citronu, krupicovým cukrem, skořicí, novým kořením a muškátovým oříškem do hrnce. Směs přiveďte k varu a vařte tak dlouho, dokud jablka nezměknou.
Mezitím sušenky rozdrťte úplně najemno (použít můžete i mlýnek nebo sekáček), smíchejte je s měkkým máslem a podobně jako při přípravě cheesecaku je urovnejte na dno dortové formy a pořádně je udusejte. Ideální je boky formy vyložit pruhem pečicího papíru, aby se pak ztuhlý dort jednoduše vyndával.
02.
Vanilkový pudink rozmíchejte ve zbývajících 300 ml vody a vmíchejte ho do změklých jablek. Vše důkladně promíchejte a nechte ještě asi dvě minuty provařit. Nakonec směs navrstvěte na udusané sušenky do dortové formy, vložte do lednice nebo na jiné chladné místo a nechte dort úplně vychladnout a ztuhnout.
03.
Když dort drží hezky pohromadě a je celý ztuhlý, vyšlehejte smetanu s moučkovým cukrem (ten zároveň poslouží i jako ztužovač), a tu pak vmíchejte do mascarpone. Vzniklým krémem potřete vršek dortu, který nechte ještě chvíli zatuhnout, a můžete podávat!