Hlavní obsah
3,3
(418)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Stále ještě vás neomrzela výroba nových dezertů? Pak určitě vyzkoušejte dnešní recept na nepečený jablečný dort se sušenkami a mascarpone. Zvládnou ho i začátečníci!

45 min.
Příprava
17 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Těsto
  • 200 g máslových sušenek
  • 100 g másla
Jablečná náplň
  • 800 g jablek
  • 400 ml vody
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 1 lžička skořice
  • nové koření
  • muškátový oříšek
  • 1 balení vanilkového pudinkového prášku
Krém
  • 250 g mascarpone
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 3 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

01.

Jablka oškrábejte, zbavte je jádřinců a nakrájejte na menší kostky. Ty vložte spolu se 100 ml vody, šťávou z 1 citronu, krupicovým cukrem, skořicí, novým kořením a muškátovým oříškem do hrnce. Směs přiveďte k varu a vařte tak dlouho, dokud jablka nezměknou.

Mezitím sušenky rozdrťte úplně najemno (použít můžete i mlýnek nebo sekáček), smíchejte je s měkkým máslem a podobně jako při přípravě cheesecaku je urovnejte na dno dortové formy a pořádně je udusejte. Ideální je boky formy vyložit pruhem pečicího papíru, aby se pak ztuhlý dort jednoduše vyndával.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

02.

Vanilkový pudink rozmíchejte ve zbývajících 300 ml vody a vmíchejte ho do změklých jablek. Vše důkladně promíchejte a nechte ještě asi dvě minuty provařit. Nakonec směs navrstvěte na udusané sušenky do dortové formy, vložte do lednice nebo na jiné chladné místo a nechte dort úplně vychladnout a ztuhnout.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

Když dort drží hezky pohromadě a je celý ztuhlý, vyšlehejte smetanu s moučkovým cukrem (ten zároveň poslouží i jako ztužovač), a tu pak vmíchejte do mascarpone. Vzniklým krémem potřete vršek dortu, který nechte ještě chvíli zatuhnout, a můžete podávat!

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Související témata:

Načítám