Hlavní obsah
3,0
(336)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Velikonoce už klepou na dveře, a tak je na čase pustit se do tradičních dobrot. Že je mazanec trochu nuda? Tak vyzkoušejte nekynutý a s tvarohem!

45 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 mazanec
Těsto
  • 500 g hladké mouky
  • 1 balení prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 140 g másla
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 120 g cukru krystal
  • 1 ks vejce
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžička pomerančové kůry
  • 2 lžíce rumu
  • 50 g rozinek
  • 1 hrst mandlových lupínků
Na potření
  • 1 ks vejce
Článek

Postup

01.

Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu, připravte si je proto zavčasu.

02.

Máslo vyšlehejte s cukrem a vanilkovým cukrem. Do vyšlehané pěny přidejte vajíčko, tvaroh a nastrouhanou kůru z citrusů i šťávu.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

Nakonec vlijte 2 lžíce rumu a vsypte sypkou směs z mouky, soli a prášku do pečiva. Vše důkladně promíchejte (můžete použít i robot) a propracovávejte, dokud nevznikne nelepivé těsto. Do těsta přisypejte rozinky a znovu propracujte.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

04.

Na plech z těsta vytvarujte mazanec a potřete ho vajíčkem. Navrchu udělejte nožem křížek a posypejte plátky mandlí. Dejte péct do předehřáté trouby na 170 °C na 50 minut.

A jaký mazanec na Velikonoce pečete vy?

Související témata:

Načítám