Hlavní obsah
3,1
(46)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Máte už dost pachtění se s maličkým cukrovím? Upečte si pořádnou bábovku. A kdyby vám na ni nevyšel čas tento víkend, recept si schovejte. Stojí totiž za to!

1 hod., 30 min.
Příprava
55 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 bábovku
  • 500 g hladké mouky
  • 80 g cukru krupice
  • 200 ml mléka
  • 1 ks vejce
  • 30 g droždí
  • 80 g másla
Náplně
  • 200 g měkkého tvarohu
  • 1 ks žloutků
  • 1 lžička cukru moučka
  • 3 lžíce lískooříškové pomazánky
  • 100 g ořechů
  • 4 lžíce hruškových povidel
Na vymazání a vysypání formy
  • 1 lžíce tuku
  • 1 lžíce hrubé mouky
Článek

Postup

01.

V míse zadělejte hladké těsto, tohle je o to jednodušší, že nemusíte dělat zvlášť kvásek: do velké mísy přes síto prosejte mouku, přidejte cukr, vejce, rozdrobené kvasnice rozmíchané v trošce mléka, rozpuštěné máslo a nakonec i zbytek vlažného mléka. Vše promiste, šlehač s hnětacími háky vám ušetří spoustu práce.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

02.

Těsto pak zaprašte trošičkou hladké mouky, překryjte čistou utěrkou nebo potravinářskou fólií a dejte na teplé místo asi na 40 minut kynout.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

Mezitím si připravte náplně: tvaroh promíchejte se žloutkem a cukrem, oříškovou pomazánku smíchejte s namletými ořechy a hrušková povidla v misce rozmíchejte, aby nebyla tuhá (podle chuti k nim můžete přidat trochu mleté skořice nebo badyánu).

04.

Když je těsto nakynuté, pracovní plochu zlehka poprašte moukou, těsto vyklopte z mísy a propracujte. Postupně z něj pak odebírejte kousky (kolem 40 g), když z nich dlaní rozplácněte, doprostřed dejte lžičkou trochu náplně a zavažte ho jako buchtu do uzlíčku. Takto postupně zpracujte všechno těsto.

05.

Bábovkovou formu vymažte tukem a vysypte moukou. Na dno pak postupně urovnejte všechny buchty a nechte ještě asi 10 minut kynout.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

06.

Mezitím si aspoň zapněte troubu na 180 stupňů, ona se tak akorát vyhřeje. Pečte asi 55 minut dozlatova. Pokud by povrch začal zlátnout (a praskat) příliš brzy, přikryjte vršek alobalem.

Související témata:

Načítám