Článek
Postup
01.
V míse zadělejte hladké těsto, tohle je o to jednodušší, že nemusíte dělat zvlášť kvásek: do velké mísy přes síto prosejte mouku, přidejte cukr, vejce, rozdrobené kvasnice rozmíchané v trošce mléka, rozpuštěné máslo a nakonec i zbytek vlažného mléka. Vše promiste, šlehač s hnětacími háky vám ušetří spoustu práce.
02.
Těsto pak zaprašte trošičkou hladké mouky, překryjte čistou utěrkou nebo potravinářskou fólií a dejte na teplé místo asi na 40 minut kynout.
03.
Mezitím si připravte náplně: tvaroh promíchejte se žloutkem a cukrem, oříškovou pomazánku smíchejte s namletými ořechy a hrušková povidla v misce rozmíchejte, aby nebyla tuhá (podle chuti k nim můžete přidat trochu mleté skořice nebo badyánu).
04.
Když je těsto nakynuté, pracovní plochu zlehka poprašte moukou, těsto vyklopte z mísy a propracujte. Postupně z něj pak odebírejte kousky (kolem 40 g), když z nich dlaní rozplácněte, doprostřed dejte lžičkou trochu náplně a zavažte ho jako buchtu do uzlíčku. Takto postupně zpracujte všechno těsto.
05.
Bábovkovou formu vymažte tukem a vysypte moukou. Na dno pak postupně urovnejte všechny buchty a nechte ještě asi 10 minut kynout.
06.
Mezitím si aspoň zapněte troubu na 180 stupňů, ona se tak akorát vyhřeje. Pečte asi 55 minut dozlatova. Pokud by povrch začal zlátnout (a praskat) příliš brzy, přikryjte vršek alobalem.