Článek
Postup
01.
Vodu dejte do hrnce, přidejte máslo a špetku soli a nechte vše zahřívat. Když se máslo rozpustí, přidejte mouku a vzniklé těsto míchejte, dokud se samo nezačne odlepovat (respektive odpalovat – podle toho má svůj název) od hrnce i vařečky. V tu chvíli hrnec sundejte z plotny a nechte vychladnout.
02.
Do studeného těsta pomocí šlehače zapracujte jedno vejce po druhém a úplně nakonec do něj důkladně zašlehejte i kypřicí prášek – pokud byste ho přidali už s moukou do vody, o svoje kypřicí vlastnosti by přišel během vaření.
03.
Troubu zapněte na 180 stupňů. Hustějším těstem naplňte cukrářský sáček s ozdobnou, ale rozevřenou špičkou. Na plech dejte pečicí papír a sáčkem na něj tvořte jednotlivé banánky. Připravený plech vložte do trouby a pečte dozlatova asi 20–25 minut. Během pečení troubu neotvírejte, jinak vám těsto spadne!
04.
Do dobře vychlazené smetany přidejte rozpustnou kávu a moučkový cukr a vyšlehejte ji dotuha.
05.
Zchladlé banány rozřízněte podélně napůl, lépe vám to půjde zoubkovým nožem na pečivo. Pomocí cukrářského sáčku spodní polovinu banánku nastříkejte šlehačkou a přiklopte horní částí.
06.
Hotové banánky skládejte vedle sebe na tác nebo velký talíř. Ve vodní lázni nebo mikrovlnce (v té zahřívejte maximálně po minutě a vždy čokoládu promíchejte, ať ji nespálíte!) rozpusťte čokoládu a pomocí lžíce banánky pak jednoduše pocákejte. Kdo chce, může je i klasicky polomáčet, v tom případě si ale připravte víc čokolády a rozmíchejte ji s trochou rostlinného tuku, aby netvrdla úplně.