Článek
Pokud chcete vafle pozměnit, přidejte do nich trochu kakaa. Do zmrzliny zase radíme vmíchat nasekanou čokoládu nebo lyofilizované ovoce.
Postup
01.
Vajíčka rozklepněte a oddělte bílky a žloutky. Žloutky vyšlehejte s olejem a mlékem. V misce smíchejte mouku s práškem do pečiva a tuto sypkou směs přimíchejte k vyšlehaným žloutkům. Nakonec do směsi vmíchejte sníh z bílků (do bílků dejte špetku soli, bílky se pak snadněji vyšlehají). Kdyby se vám těsto zdálo příliš husté, můžete ho naředit ještě trochou mléka.
02.
Důkladně vychlazené kondenzované mléko (můžete si podle našeho receptu připravit domácí) nalijte do misky a přidejte vychlazenou smetanu ke šlehání. Vanilkový lusk podélně rozkrojte, vyškrábejte z něj semínka a přidejte je do misky se smetanou a mlékem. Tuto směs šlehejte tak dlouho, dokud hmota není krásně krémová. Vyšlehaný krém přendejte do libovolné nádoby (skvěle poslouží plastové krabičky s víčkem nebo forma na srnčí hřbet) a dejte do mrazáku, ideálně přes noc.
03.
Těsto na vafle nalévejte do vaflovače, vaflové formy na pečení (běžně se prodávají silikonové) nebo na pánev s mřížkou (v krajním případě můžete použít i grilovací pánev) a opékejte dozlatova.
04.
Hotové vafle doplňte domácí zmrzlinou a posypte čerstvým ovocem.