Článek
Postup
01.
Troubu si předehřejte na 180 stupňů a tvaroh a vejce vyndejte z lednice a nechte ohřát na pokojovou teplotu. Celá vejce vyšlehejte s cukrem do pěny (šlehat je potřeba klidně 10 minut, aby pěna byla opravdu vysoká a pevná), přidejte nakrájený marcipán a do pěny ho vešlehejte.
02.
Smíchejte oba druhy mouky s práškem do pečiva a vmíchejte do vaječné směsi. Těsto nalijte do pečicím papírem pečlivě vyložené formy a dejte péct asi na 20 minut do trouby. Pak ho vyndejte a nechte vychladnout – mezitím si očistěte ovoce.
03.
Z mléka a pudinkového prášku uvařte hustý puding, který za častého míchání nechte vychladnout. Do studeného pudinku (stačí pokojová teplota) vmíchejte tvaroh, 4 lžíce moučkového cukru.
04.
Vychladlý korpus uprostřed prořízněte, spodní polovinu obložte pásem pečicího papíru a sepněte zpět dortovým ráfkem. Na spodní část těsta namažte polovinu tvarohového krému, posypte rybízem, potřete druhou částí krému a přiklopte horní částí korpusu. Pokud by ta byla příliš naběhnutá do kopce, buď ji seřízněte, nebo jednoduše přiklopte řezem navrch – povrch musí být rovný.
05.
Jahody rozmixujte dohladka. Dortovou želatinu smíchejte s cukrem, v kastrůlku zalijte 100 ml vody a nechte přejít varem (nebo postupujte podle návodu na obalu). Pak přimíchejte jahodovou kaši a vzniklou polevu rozetřete po povrchu dortu.
Hotový dort dejte aspoň na 4 hodiny ztuhnout do lednice a podávejte takto vychlazený – i v současných vedrech vás příjemně osvěží.