Článek
Postup
01.
Sušenky rozdrťte pomocí paličky na maso nebo třeba válečku na drť s většími kousky. Pokud nechcete mít kousky všude, doporučujeme dělat to na staré utěrce nebo aspoň v potravinové fólii. Rozdrcené sušenky pak smíchejte s rozpuštěným máslem, směs dejte na dno dortové formy o průměru 24 cm, pořádně ji udusejte a nechte ztuhnout.
02.
Troubu (ne horkovzdušnou, jinak vám koláč snáz popraská!) zapněte na 160 stupňů Celsia a pusťte se do přípravy čokoládového vršku koláče. Hořkou čokoládu nalámejte na kousky, a buď v mikrovlnce (při středním výkonu to trvá asi 1 minutu, v polovině ale čokoládu promíchejte, ať se nespálí!) nebo v parní lázni ji rozpusťte.
03.
Ve velké míse smíchejte tvaroh se smetanou – ta koláči dodá jemnější strukturu. Pak do něj metlou vmíchejte vejce a rozpuštěnou čokoládu, podle potřeby přidejte také cukr. Jeho množství záleží na tom, jak moc hořká je čokoláda, kterou používáte, a jak moc sladký koláč chcete mít.
04.
Směs dejte do formy, kterou jste vyložili pruhem pečicího papíru, a tu vložte do vyhřáté trouby. Pečte asi 60 minut, až je směs ztuhlá. Pak koláč vyjměte a nechte zcela vychladnout. Mezitím rozmražte maliny a rozmixujte je spolu s moučkovým cukrem. Před podáváním koláč jemně posypte moučkovým cukrem a podávejte s porcí ovocné omáčky.