Článek
Postup
01.
Vajíčka rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky smíchejte s tvarohem a mlékem a metlou vyšlehejte dohladka. Pak přidejte mouku a nakonec i sníh vyšlehaný z bílků (aby se šlehal lépe, můžete k bílkům přidat špetku soli) a na pánvi potřené kapkou oleje usmažte zlatavé lívance. Výsledné množství záleží na velikosti placiček.
02.
Omyté blumy vypeckujte a nakrájejte na osminky. V pánvičce rozehřejte kousek másla, přidejte blumy, posypte cukrem a skořicí a přidejte citronovou šťávu. Vše promíchejte a krátce poduste, dokud blumy nepustí šťávu a omáčka nezhoustne do konzistence hustějšího sirupu. Nakonec vmíchejte na poloviny pokrájené kuličky hroznového vína a lehce je prohřejte.
Skvěle chutná omáčka také z malin či ostružin, na podzim můžete použít švestky nebo pevnější hrušky.
03.
Lívance podávejte přelité ovocnou omáčkou a ovocem. Lívanečky doporučujeme udělat rovnou klidně z dvojnásobné dávky. Pokud nějaké zbudou (což je víc než nepravděpodobné :-)), dají se velmi jednoduše zamrazit.