Článek
Postup
01.
Troubu předehřejte na 175 °C. Do vlažného mléka dejte cukr a droždí, promíchejte, aby vám vznikla kašička a nechte vzejít kvásek. Smíchejte hladkou a polohrubou mouku, přidejte sůl, máslo a vypracujte drobenku. Do ní pak opatrně vlejte kvásek a vytvořte hladké těsto. Do misky nalejte vodu pokojové teploty, těsto do ní vložte a nechte odpočinout, dokud hmota nevyskočí z vody (proto se tomuto druhu těsta říká Vyskoč z vody). Trvá to asi 30–40 minut.
02.
Zatímco těsto kyne, uvařte z mléka, cukru a máku náplň. Chvíli provařte a nechte vychladnout. Těsto vyndejte z vody, osušte, propracujte (pokud by se vám zdálo příliš řídké, přisypte trochu polohrubé mouky) a vyválejte na 3–4 mm vysoký plát. Na plát těsta natřete makovou náplň, posypte sušenými švestkami a nakrájejte na stejně velké čtverce. Do formy na biskupský chlebíček skládejte vedle sebe jednotlivé čtverce, které vždy trochu přimáčkněte, aby držely pohromadě. Dejte péct do rozehřáté trouby na 25 minut.
03.
Hotový chlebíček vyjměte z formy, pocukrujte a podávejte buď nakrájený, nebo vcelku, aby si každý mohl utrhnout podle libosti.