Článek
Postup
01.
Všechny suroviny vyndejte z lednice a nechte je ohřát na pokojovou teplotu. Pokud máte přírodní vanilkový extrakt a cukr, tím lépe pro vás. Mletou vanilku získáte jednoduše. Schovejte si nějaký starý mlýnek na koření, nakrájejte vanilkový lusk na malé kousky a v případě potřeby při jakémkoliv pečení prostě trochu vanilky namelte. Je to mnohem lepší, než umělý vanilínový extrakt nebo cukr, a i na chuti a vůni to bude znát!
02.
Švestky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na čtvrtiny. Formu vyložte pečicím papírem nebo vymažte kouskem másla a vysypte moukou. Troubu zapněte na 175 stupňů.
03.
Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do pěny. Pak postupně přidávejte vejce, vždy je šlehejte asi minutu či dvě.Pokud by vejce byla studená, právě vyndaná z lednice, máslo se vám zpět srazí, takže pozor na to! Do vzniklého základu na těsto všlehejte vanilkový extrakt a nakonec na střídačku přidávejte i zakysanou smetanu a mouku prosátou s práškem do pečiva. Nakonec do těsta opatrně vmíchejte pokrájené švestky.
04.
Těsto nalijte do připravené formy, navrch namelte ještě trochu vanilky (nebo posypte vanilkovým, ne vanilínovým! cukrem) a pečte asi 25 minut dozlatova.